Az Európai Bizottság tiszteletben tartja a népszavazás eredményét

Rövid közleményt adott ki vasárnap este az Európai Bizottság (EB)a görögországi népszavazás eredményére reagálva, melyben a brüsszeli testület annyit tudat: tudomásul veszi, és tiszteletben tartja a referendum kimenetelét. A kommünikéből ezen túlmenően csak annyi derül ki, hogy Jean-Claude Juncker EB-elnök még vasárnap este és hétfőn is egyeztet az euróövezet másik 18 tagállamának vezetőivel és az uniós intézmények vezetőivel egyaránt, hétfőn reggel konferenciabeszélgetést folytat az eurócsúcson elnöklő Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnökével, valamint Mario Draghival, az Európai Központi Bank vezetőjével, kedden pedig az Európai Parlamentben szólal majd fel.

A szavazatok csaknem 90 százalékának összesítését követően a görögországi népszavazáson a választók 61,45 százaléka szavazott arra, hogy Görögország utasítsa el a hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, amelyekért cserébe Athén hozzájuthatott volna a június végén lejárt mentőprogramban még számára elérhető összeghez.

Európai Néppárt: higgadtan kell beszélni a következő lépésekről

A görögök döntöttek, s most higgadtan kell beszélni arról, hogyan tovább - reagált vasárnap este az egyik közösségi oldalon a görögországi népszavazás eredményére Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójának vezetője. "Nincsenek gyors és könnyű megoldások" - jelentette ki az EP legnagyobb frakciójának első embere. A német konzervatív politikus emlékeztetett, hogy az Európai Unió 28 demokráciából áll, s mindenki érdekeit figyelembe kell venni.

"Görögország most nagyon nehéz helyzetben van. A néppárti frakció az emberek pártján áll. Az eurózónában és azon kívül is" - tudatta a néppárti politikus.

Rövid üzenetei sorában Weber még arra az álláspontra helyezkedett, hogy Európának elvekre van szüksége, mert azok nélkül ellehetetlenül az együttműködés. "Szolidáris közösség vagyunk, nem nemzeti egoizmusaink összege" - fogalmazott az interneten közzétett üzenetében Manfred Weber.

Európai szociáldemokraták: tiszteletben kell tartani a görög nép akaratát

Tiszteletben kell tartani a görög nép akaratát, a népszavazás egyértelmű kimenetelét - hangsúlyozta vasárnap esti közleményében Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetője. Az olasz baloldali politikus szerint az Európai Uniónak, a tagállami kormányoknak, az athéni hatóságoknak, valamint a nemzetközi hitelezőknek egyaránt le kell vonniuk a tanulságot a görög válságból a jövőre nézve, annak érdekében, hogy hasonló események ne áshassák alá az EU létét.

Pittella úgy vélekedett, hogy már a hétfőn újra meg kell nyitni a tárgyalásokat, "a szolidaritás és az együttműködés új szellemétől áthatva", figyelembe véve a görögországi "szociális dimenzióban mutatkozó nehézségeket" is.

"Azt várjuk a görög kormánytól, hogy megújult felelősségérzettel térjen vissza a tárgyalásokhoz" - fogalmazott az európai szociáldemokraták EP-frakcióvezetője, és hozzátette: "annak is eljött az ideje, hogy néhány tagállam és miniszter felhagyjon az elfogadhatatlan rugalmatlansággal, nemzeti önzéssel és belpolitikai játszmákkal".

Gianni Pittella "ésszerű és tartós kompromisszumot" tart szükségesnek, és úgy véli, hogy Görögország távozása az euróövezetből szerencsétlen opció lenne, ezért azt el kell kerülni.

Az uniós intézmények vezetői mindeddig nem nyilatkoztak a görög népszavazás ügyében. A Twitter közösségi oldalon is mindössze egyetlen olyan friss bejegyzés olvasható Martin Selmayrtől, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kabinetfőnökétől, amelyben Selmayr felidézi főnöke minapi kijelentését, miszerint "néhányan a görög kormányban azt hiszik, hogy van valaki Európában, aki a végén kihúzza a nyulat a kalapból, de nem ez a helyzet".

Verhofstadt: Ciprasz otthon győzött, de Európa többi részen elveszítette hitelét

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök otthon győzelmet aratott, de Európa többi részén elveszítette a hitelét - írta az az európai liberálisok európai parlamenti (EP-) frakciójának Twitter-oldalán a képviselőcsoport vezetője, Guy Verhofstadt vasárnap este. A volt belga kormányfő a Dire Straits Money for Nothing című slágerére utalva a mikroblog oldalon úgy vélekedett, hogy a "pénz semmiért cserébe" csak a dalban létezik, a görög miniszterelnöknek pedig bizonyítania kell, hogy az ajánlatok puszta elutasításánál többre is képes.

"Ezzel nincs vége. Most Ciprasznak komoly reformcsomagot kell javasolnia írásban. Ha megteszi, az uniós vezetőknek kell adniuk neki egy második esélyt" - írta Verhoftadt. A liberális politikus hozzátette azt is: "a következő héten ki fog derülni, hogy Ciprasz megoldásokat kínáló vezető vagy önálló gondolatokkal nem rendelkező hamis próféta".

Verhofstadt a frakció által kiadott közlemény tanúsága szerint úgy vélekedett: a nemek győzelme, a reformcsomag elutasítása sok bizonytalanságot szül, és akaratlanul is Görögország távozásához vezethet az euróövezetből. A politikus úgy értékelte a népszavazás eredményét, hogy a görögök az adóemelésen és nyugdíjcsökkentésen alapuló csomagra mondtak nemet, de ez egyben megnyithatja annak lehetőségét, hogy valódi, mélyreható reformok valósuljanak meg, s helyreálljon Görögország versenyképessége. Verhofstadt arra is kitért, hogy a csomagnak nem a hétköznapi görögöket kellene célba vennie, hanem fel kellene számolnia a görög társadalomban meglévő klientúrarendszert, a korrupciót, s gyökeresen csökkentenie kellene a kormányzat költségeit.

"Görögország jövőjénél több forog kockán. Európa jövőjéről van szó" - húzta alá a politikus.

A közlemény idézte Sylvie Goulard, aki a liberálisok vezetője az EP gazdasági bizottságában. Ő úgy vélte: Ciprasznak az Európai Parlament plénuma előtt kellene ismertetnie javaslatait.