Olyan mértékben növekedhetnek idén globálisan a kormányzati kiadások, amire a pénzügyi válság óta nem volt példa. A HSBC elemzése szerint a kormányzati kiadások 2016-ban globálisan 3 százalékkal emelkedhetnek, ennél magasabb növekedési ütemet utoljára 2009-ben lehetett tapasztalni, amikor a pénzügyi válság nyomán kibontakozó gazdasági visszaesésre reagálva a központi kiadások globálisan 4,3 százalékkal emelkedtek - írja a Bloomberg.

Ez arra utal, hogy a lanyhán növekvő gazdaság felpörgetésében a kormányzatok fiskális ösztönzőkkel igyekeznek átvenni az eddig ebben meglehetősen magára hagyott, kvantitatív és egyéb lazítási csomagokkal operáló jegybankoktól. Összességében fiskális élénkítésnek vagyunk szemtanúi világszerte - véli Janet Henry, a HSBC vezető közgazdásza. Ez nem kiemelkedően nagy, azonban növekszik, s 2010 óta először a kiadások növekedésének üteme idén meghaladhatja a globális GDP bővülésének mértékét - teszi hozzá.

A növekedés több lábon áll. Szerepet játszanak benne a kínai kormányzati erőfeszítések, amelyek során fiskális intézkedésekkel próbálják növelni a gazdasági aktivitást, az amerikai kormányzati kiadások növekedése, a menekültválság miatt megnövekedett német költségvetési kiadások, a francia választási évet megelőző vállalati adócsökkentés és az új kanadai kormány is, amely a választásokat követő első évben jelentősen növelte az infrastrukturális kiadások nagyságát.

Kifulladt a monetarizmus

A jegybankok az elmúlt években globálisan számos konvencionális és nem konvencionális eszközzel igyekeztek életet lehelni a meglehetősen lanyhán növekedő gazdaságokba. A rekord alacsony kamatok mellett számos nem konvencionális eszközvásárlási program indult, ezek azonban nem voltak önmagukban elegendőek ahhoz, hogy magasabb sebességbe legyenek képesek kapcsolni a gazdasági növekedést.

Ugyanakkor a befektetők részéről az egyik legnagyobb félelem az elmúlt hónapokban az volt, hogy a jegybanki intézkedések elérték teljesítőképességük hatását, s emiatt ezek már nem lesznek képesek elérni kívánt céljukat.

A Bank of Amerika Merrill Lynch legutóbbi globális alapkezelői felmérésében például ez a harmadik helyen szerepelt a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatok között, a Brexit veszélyei és egy újabb esetleges drasztikus jüan leértékelődés után.

Az elmúlt időszakban számos neves közgazdász és szervezet is arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiskális élénkítés megindulása szükséges lenne a növekedés ütemének gyorsításához a monetáris lazítás mellett. E mellett érvelt többek között Ben Bernanke, volt Fed elnök, Larry Fink, a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, a Blackrock vezetője, de az IMF részéről is érkeztek ilyen jellegű tanácsok.