A szóban forgó műveleteket a BNP New York-i irodáiban bonyolították le 2004 és 2012 között. A kirótt büntetés megfelel annak az összegnek, amelyről a bank beismerte, hogy az Egyesült Államokon át az említett országok állampolgárainak nevében utalta át.

Eric Holder igazságügyi miniszter hangoztatta, hogy a szankciós politika az amerikai nemzetbiztonsági érdekek védelmezésének fontos eszköze, de csak akkor működik, ha mindenki tartja is hozzá magát. Ahhoz, hogy a szankciók hatékonyak legyenek, a megszegőket szigorúan meg kell büntetni - tette hozzá. Ekkora összeggel az Egyesült Államokban még sohasem büntettek külföldi bankot.

A francia bankfelügyelet a washingtoni bejelentés után azt közölte, hogy a BNP Paribas képes feldolgozni a nagyságrendileg már korábban előre jelzett bírság okozta veszteségeket.

Amikor kiszivárgott, hogy a BNP-re óriási összegű bírság vár a szankciók megsértése miatt, Francois Hollande francia elnök személyesen próbált eljárni Barack Obama amerikai elnöknél a bank érdekében, de azt a választ kapta, hogy a Fehér Háznak nincs ráhatása a független igazságszolgáltatásra.

A bírság mellett a BNP-nek ideiglenesen és részlegesen ki kell vonulnia az amerikai piacról. Így például a dollárban jegyzett olaj- és gázkereskedelemben jövőre nem vehet részt.

A banknak 13 magas beosztású munkatársától is meg kell válnia.