Hatalmas szmog lepte el Kielce városát január elején - írta a gazeta.pl. A látótávolság egyes becslések szerint a 100 métert sem érte el, a levegőben szálló por mennyisége a megengedett szint többszörösére ugrott. A levegő minőségét ellenőrző Aqicn.org szerint egy ideig Európa legszennyezettebb városa volt a lengyelországi település.

A szennyezettséget mérő index a második januári hétvégén a hajnali órákban 541-es értékkel érte el a csúcsát, majd reggelre 425-re csökkent. A helyzet még olyan lengyel bánya- és iparvárosokénál is rosszabb volt, mint a sziléziai Katowice, Lódz, illetve a szintén súlyos levegőszennyezettségi helyzetben lévő Krakkó és Varsó.

Az összesített mutató mellett különösen aggasztónak bizonyult a porszennyezettség, amely a megengedett 50 mikrogramm/köbméteres szintet bőven átlépve elérte a 600-as nagyságot. A riasztási fokozatot már 300 mikrogrammnál elérik.

A levegő durva szennyezettsége miatt elmaradt az a jótékonysági futóverseny, amellyel egy nyolcéves kislány gyógyítására és rehabilitációjára akartak pénzt gyűjteni.