A wiesbadeni szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön közzétett felmérése szerint a foglalkoztatottak száma elérte a 44,2 milliót, az első negyedévhez képest 475 ezerrel, a múlt év első negyedéhez viszonyítva pedig 664 ezerrel emelkedett.

A növekedés mögött kizárólag az alkalmazottak számának emelkedése áll, mert az önálló foglalkozásúak és az őket segítő családtagok száma 0,6 százalékkal 4,3 millióra csökkent. (Az USA is igen kiemelkedő számokat produkált.)

A szolgáltató szektorban, az iparban és az építőiparban nőtt, a bankoknál és a biztosító társaságoknál viszont 1,3 százalékkal visszaesett a foglalkoztatottság - írja az MTI.

A teljes munkamennyiség, az úgynevezett összgazdasági munkavolumen azonban egyre inkább felaprózódik, és nagy a részmunka aránya. A statisztikák azt mutatják, hogy a második negyedévben minden kereső összesen 321,2 órát dolgozott, 28 órával kevesebbet, mint az év első három hónapjában, és a legkevesebbet a német újraegyesítés óta. Ebben a szezonalitás is szerepet játszott, az idén a húsvéti ünnepek teljes egészében a második negyedévre estek.