A folyamatosan növekvő legnagyobb európai nemzetgazdaságban a BA kimutatásai szerint szinte minden gazdasági ágazat növelné az alkalmazottak felvételét. A be nem töltött állások indexe, a BA-X az előző havihoz képest két bázisponttal 192 pontra, rekordértékre emelkedett júliusban. A legnagyobb növekedés a szolgáltatási szektorban volt, ezen belül is az otthoni gondozásban.

A BA csütörtökön teszi közzé a júliusi foglalkoztatási adatokat. Az elmúlt hónapban a munkanélküliek száma már sorban a kilencedik hónapja csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 6,4 százalékon stagnált. A munkanélküliek száma szezonális kiigazítással 2,786 millióra, az 1990-es német újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

A német gazdaság, még ha viszonylag mérsékelt ütemben is, de 2014 közepe óta folyamatos növekedést mutat. A kormány az idei évre 1,8 százalékos GDP-növekedést jelez előre. A müncheni ifo gazdaságkutató intézet pedig idei növekedési előrejelzését 1,9 százalékra emelte a tavaly decemberi prognózisában jelzett 1,5 százalékról.

A foglalkoztatási kilátásokat az ifo egyébként kissé pesszimistábban ítéli meg, mint a BA. A napokban kiadott üzleti hangulatindexében a munkaadók foglalkoztatási hajlandóságának csökkenését mutatta ki. "A munkaerőpiac pozitív dinamikája kissé gyengült" - fogalmazott a jelentés.

A Bundesagentur für Arbeit az elkövetkező hónapokra is erőteljes munkaerő keresletet jelez előre azzal a megjegyzéssel, hogy ez nem feltétlenül fog jelentős csökkenéshez vezetni a munkanélküliek számában.