Az Európai Bizottság elhibázott piaci beavatkozásai ugyanolyan káros hatással vannak egyes ágazatokra, mint az 1989 előtti kommunista rendszer tervgazdálkodása. A legújabb példát a tejpiac, a tejkvóták átgondolatlan felszámolása szolgáltatja - kezdi erős felütéssel cikkét a pozsonyi Új Szó.

Aki vajat szeretne vásárolni, annak egyre mélyebbre kell nyúlnia a pénztárcájába. Míg egy 125 grammos friss vaj tavaly nyáron átlagosan 85 centbe került, ma már 1,09 eurót, vagyis a harmadával többet kell fizetni érte. A negyedkilós vaj ára Pozsonyban - üzlettől függően - 2 és 2,95 euró között mozog. És ez még csak a kezdet, Pavol Konstiak, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség alelnöke szerint a vaj ára karácsonyig akár a duplájára is nőhet.

Felvásárlás

A jelenlegi helyzet oka elsősorban az uniós tejkvóták 2015-ös felszámolásában keresendő, amely miatt átmenetileg felesleg alakult az európai piacon. Ez a tej árának drasztikus csökkenéséhez és a tejtermelőknél hatalmas veszteségekhez vezetett. Számos cég megszűnt, így ma csak vajból hat százalékkal kevesebb van az európai piacon, mint tavaly.

A kialakult helyzetért részben a média hisztériakeltése és a lakosság régi reflexei is felelősek. A lakosság a vajhiányról szóló hírek hallatára ugyanúgy viselkedik, mint az 1989-es rendszerváltás előtti időkben: felvásárolja azt a terméket, amelyről úgy gondolja, hogy hiány lesz belőle - mondta Lubomír Drahovsky, a Terno piackutató ügynökség elemzője. Szerinte a tejpiaci helyzet leghamarabb a karácsony utáni időszakban stabilizálódhat.

Jön a cukor

A tejkvóták után azonban e hónap végén kivezetik az öt évtizedet megélt uniós cukorkvótarendszert is. A 2006-ban bevezetett cukorpiaci szabályozás következtében öt uniós tagállamban (Bulgária, Írország, Lettország, Portugália, Szlovénia) teljesen megszűnt a cukorgyártás. A cukorrépa termelését leginkább Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia és Lengyelország növeli.

Arról, hogy az uniós kvóták törlésével csökken-e a cukor ára, a piac dönt. A szakemberek arra számítanak, hogy az előttünk álló hónapokban csökken a cukor ára, jövőre ráadásul a világ cukortermelése várhatóan nagyobb mértékben nő, mint a felhasználása, ezért két deficites év után négy-öt millió tonnás többletre lehet számítani, s ez lefelé nyomja majd az árakat.

Hogy mindez milyen hatással lesz a termelőkre, az egyelőre kérdéses, fennáll a veszélye azonban annak, hogy ugyanaz a forgatókönyv valósul meg, mint a tejpiac esetében.