Továbbra is elárasztják a világsajtót a migrációról szóló hírek és Magyarország továbbra sem azok között az államok között szerepel, ahol emberségesen bánnak a menekültekkel. A brit konzervatív Telegraph videotudósításában 1600-1800 bevándorló megérkezését mutatja a görögországi Pireusz kikötőjébe. Magyarországról viszont a kerítésépítés képeit láthatjuk.

A kommentár szerint az Orbán Viktor vezette jobboldali nacionalista kormány négyméteres kerítés építését rendelte el 174 kilométer hosszan, ami kiváltotta a francia külügyminiszter éles bírálatát és a magyar külügy hasonlóan éles válaszát. A Telegraph szerint idén eddig 150 ezer menekült érkezett Magyarországra, ami több mint háromszoros a 2014-es adatnak.

Ahmed valahol Budapesten

A Reuters egy Ahmed nevű szíriai férfit szólaltat meg, aki a riport idején a feleségével és több száz honfitársával együtt dekkolt egy "Budapest központjában lévő" vasútállomáson (minden bizonnyal a Keletiben). Arra vártak, hogy jöjjön végre egy embercsempész, aki Németországba juttatja őket.

A 27 éves tanár az észak-szíriai Ariha városából menekült el a háború elől. Elismeri, hogy tíznapos utazása során - amelyet gyalog, gumicsónakon és vonaton tettek meg - voltak olyan pillanatok, amikor az kívánta: bárcsak el sem indultak volna. Ez egy utazás a haláltól a halálba, mivel út közben erdőkön, tengereken kellett átjutniuk, miközben maffiózók, csempészek kezébe tették le az életüket - fejtegeti.

"Elmegyek vele a pokolba is"

A Reuters tudósítója ezután leírja, mit lát: az izzasztó hőségben családok babákkal, kisgyerekkel fekszenek szőnyegeken és alkalmi sátrak alatt az állomás tranzitzónájában. A gyerekek röplabdáznak megfeledkezve arról a 71 bevándorlótársukról, akik megfulladtak egy kamionban útban Magyarországról Ausztriába. Néhány menekült és magyar segítőik gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére egy üzenettel: Európa kezéhez vér tapad.

Ahmed elárulja, hogy Budapestről Németországba 500 euróba kerül az út, Bécsig 350 euróba. Ha találok egy embercsempészt, elmegyek vele a pokolba is. Bármi jobb, mint itt ülni - teszi hozzá, megjegyezve, hogy kint élő ismerőseik küldtek telefonszámokat neki mobiltelefonon.

Kezdetnek 1200 dollár

Ahmed beszámolójából az is kiderült, hogy útjuk első szakasza 1200 dollárba került. Szíriából Törökországba 12 órás gyaloglással jutottak el, mielőtt egy embercsempész 40-50 társukkal együtt gumicsónakon eljuttatta őket a görögországi Számosz szigetére. A kétórás tengeri úton végig attól féltek, hogy meghalnak. Két napot töltöttek a szigeten, mielőtt hajón Athénba vitték volna őket.

Ott egyszerűen szélnek eresztették őket, majd belekeveredtek a macedón határon kitört zavargásokba. Az erőszaknak az ENSZ emberei vetettek véget, akik adtak vizet, ennivalót és gyógyszert nekik. A szerb rendőség durván bánt velük - nem ütöttek, de úgy beszéltek velük, mint a veszett kutyákkal.

Magyaros vendéglátás

Magyarországon a rendőrség egy túlzsúfolt táborba terelte őket, ahol sokaknak egy pokróc sem jutott, amin aludhattak volna. Átvitték őket egy másik táborba, ahol le akarták venni az ujjlenyomatukat. Sokan ellenálltak, mivel attól tartottak, hogy emiatt bármikor visszaküldhetik őket Magyarországra, mivel ez az a schengeni ország, amelyben beléptek az EU-ba.

A vitatkozókat azzal fenyegették meg a magyar hatóság emberei, hogy egy-hat hónapra börtönbe zárják őket ha nem mennek bele az ujjlenyomatvételbe. Azután aztán azt mondták nekik, hogy menjenek isten hírével. Így jutottak el Budapestre. A Reuters tudósítója egy nappal a riport után már nem találta Ahmeded és feleségét korábbi helyükön a magyar fővárosban.