Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kijárási tilalom - egyelőre - egy hónapig marad érvényben. A BBC tudósítója szemtanúja volt, amit a hadsereg buldózerei reggel átgázolnak az ülősztrájkot folytató demonstrálók homokzsákokból és kövekből épített barikádjain. Később könnygázt is bevetettek és éles lövések hangja is hallatszott, miközben a tüntetők autógumikat gyújtottak fel.

A brit médiacsoport arab hírszolgáltatásának munkatársa 45 halottat számolt meg a Rabaa al-Adawiya mecset mellett felállított alkalmi kórházakban, ahol a sebesülteket az életüket vesztett emberek mellett látták el. A magyar idő szerinti esti hírek - az országos hivatalos hírügynökségekre hivatkozva - országos szinten 149 halottról és 1403 sebesültről számoltak be.

Az áldozatok között van a Muzulmán Testvériség egyik vezetőjének 17 éves lánya, a brit Sky News televízió egy 61 éves operatőre, valamint több helyi újságíró is. A tiltakozásokat szervező Muzulmán Testvériség mészárlásnak nevezte a történteket és azt állította, hogy a halálos áldozatok száma eléri a kétezret is. Kairón kívül az ország több pontján megütköztek egymással a radikális muzulmán mozgalom támogatói és a rendőrség egységei.

A nap folyamán benyújtotta lemondását Mohamed el-Baradei, a nemzetközileg elismert, Nobel-békedíjas egyiptomi alelnök, aki azzal indokolta lépését, hogy "nem tud felelősséget vállalni olyan döntésekért, amelyekkel nem ért egyet".

A Szuezi-csatorna rendben működik, haditengerészeti és katonai felügyelet alatt van - közölték hajózási források. A Nílus deltájában és az ország északi partvidékén is több tucat ember vesztette életét, s a hírügynökségi jelentések szerint a tüntetők középületeket és három kopt templomot is megtámadtak.

Az események miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között (Murszi hívei így nem utazhatnak Kairóba), megerősítették a kormányépületek védelmét, a fővárosban sok helyen bezártak a boltok, a bankfiókok, sőt még a gízai piramisokat is lezárták a látogatók elől.

A rendőrség és a hadsereg a tüntetők táborainak a kiürítésével egyidejűleg lezárta a kairói nemzetközi repülőtér környékét. Az intézkedés miatt több járat csak késéssel tudott felszállni.

A tőzsde és a bankok csütörtökön nem nyitnak ki Egyiptomban.

Teljes ellenőrzés alatt Murszi hívei

Az egyiptomi hatóságok szerda este bejelentették, hogy "teljes ellenőrzésük" alatt tartják a hatalmától megfosztott Mohamed Murszi elnök híveinek legfontosabb gyülekezőhelyét Kairóban.

"A Rabaa el-Adavíja mecsetnél teljes ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet, már nincsenek harcok" - mondta egy illetékes. Előzőleg az állami televízió képeket mutatott arról, ahogy a téren felvert táborból több száz ember távozik.

Egy másik belbiztonsági forrás közölte, hogy letartóztatták a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom nyolc vezetőjét. Murszit az iszlamisták juttatták demokratikus választásokon az elnöki székbe, ahol sok millió polgár csalódására egyoldalúan az ő érdekeiket képviselte.

Az Európai Bizottság aggódik

Az Európai Bizottság nagy aggodalommal figyeli az egyiptomi eseményeket, az összeütközés és az erőszak pedig nem a helyes út az ország politikai problémáinak megoldására - jelentette ki Peter Stano, a bizottság szomszédságpolitikai és bővítési szóvivője, aki megerősítette, hogy az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy Egyiptomban erős, demokratikus, minden társadalmi réteget magába foglaló politikai folyamat menjen végbe.

"Világos, hogy a hatóságok fel akarják számolni a tiltakozók táborait, a sebesültekről és halálesetekről szóló jelentések pedig rendkívül aggasztóak" - húzta alá a szóvivő. "Az erőszak semmilyen megoldáshoz nem vezet, ezért minden felet erőteljesen maximális önmérsékletre szólítunk fel" - tette hozzá Stano.

Délután Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az összecsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak. "Felszólítom a biztonsági erőket, hogy a lehető legnagyobb mértékben gyakoroljanak önmérsékletet, valamint minden egyiptomit arra kérek, hogy a helyzet súlyosbodásának elkerülése érdekében kerüljenek minden provokációt" - áll a főképviselő közleményében.

Ashton arra az álláspontra helyezkedik, hogy az ország demokratikus jövője attól függ, folytatódik-e a párbeszéd az érintett felek között a nézetkülönbségek leküzdése és a megbékélés érdekében. Ehhez szerinte működőképes, minden jogkörrel felruházott civil kormányra és működő demokratikus intézményrendszerre van szükség. A brit politikus szerint a továbblépéshez elengedhetetlen a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságának biztosítása, valamint minden egyiptomi polgár személyes biztonságának szavatolása.

"Ezzel egyidejűleg minden félnek felelősséget kell vállalnia, hogy a tiltakozások békések maradjanak, és az izgatás, az erőszakra buzdítás véget érjen" - zárja közleményét Catherine Ashton

Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke határozottan elítélte az egyiptomi hatóságok fellépését, elfogadhatatlannak nevezve a haláleseteket. "Felszólítom a jelenlegi kormányt: biztosítsa, hogy politikai nézeteitől függetlenül minden egyiptomi élhessen a békés tiltakozáshoz való jogával. A kormány felelőssége, hogy békés és igazságos megoldást találjon a jelenlegi válságra" - mutatott rá közleményében az EP elnöke.

Az Európa Tanács is párbeszédet szorgalmaz

Elítéli az erőszakot és a politikai válság megoldása érdekében párbeszédre szólítja az egyiptomi politikai erőket szerdán kiadott közleményében Jean-Claude Mignon, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének francia elnöke.

"Mélyen megráz az az aránytalanul súlyos fellépés, amelyet a rendőrök a Murszi-párti tüntetők ellen alkalmaztak Kairóban" - fogalmazott a politikus, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a tiltakozók elleni rendőri akciónak ilyen sok halálos áldozata van. Mignon felszólítja az egyiptomi hatóságokat, hogy türtőztessék magukat, és ne lövessenek a saját népükre.

"A helyzet súlyosbodását elkerülendő, most minden eddiginél sürgetőbb, hogy a politikai erők konstruktív párbeszédet kezdjenek, és megoldást találjanak a politikai válságra" - zárja közleményét a francia politikus.

A Fehér Ház is tiltakozik

Az amerikai kormány is határozottan ellenzi a szükségállapot kihirdetését Egyiptomban - jelentette be Josh Earnest, a Fehér Ház helyettes sajtótitkára szerdán. Murszi-párti tüntetők elleni katonai fellépés által kirobbant összecsapások "a rossz irányba tett lépések" - mondta Earnest. A Fehér Ház továbbra is az ideiglenes kormányt tartja felelősnek azért, hogy tartsa magát ahhoz az ígéretéhez, miszerint felgyorsítja az átmenetet egy civil, demokratikusan megválasztott kormány felállításához. Az USA folytatja az Egyiptomnak nyújtott segítség felülvizsgálatát - tette hozzá.

Szűkszavú aggodalom a NATO-tól

Szűkszavú közleményben kommentálta a fejleményeket Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára. A mindössze négymondatos kommünikében a dán politikus mély aggodalmának ad hangot az Egyiptomban kialakult helyzet és a folytatódó vérontás miatt, és sajnálatát fejezi ki, hogy halálos áldozatok is vannak. Rasmussen rámutat, hogy Egyiptom fontos partner az észak-atlanti szövetség számára, majd minden felet felszólít, hogy gyakoroljanak önmérsékletet, és tartózkodjanak az erőszaktól.