A cseh miniszterelnök a kormányülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: reggel telefonon kereste meg visegrádi kollégáit, és javasolta egy rendkívüli csúcstalálkozó megtartását a folytatódó migrációs válságról. A találkozó a hét végén Prágában lesz.

A magyar és a szlovák kormányfő már kifejezték egyetértésüket a találkozóval kapcsolatban. Amint kezünkben lesz a lengyelek álláspontja, további részleteket közlünk - jegyezte meg Sobotka. A csúcstalálkozón a visegrádi kormányfő tájékoztatják egymást a migrációs hullámmal országaikban kialakult helyzetről, kialakítják és egyeztetik álláspontjaikat a témával foglalkozó soron következő európai uniós tárgyalásokra.

A legnagyobb érdeklődéssel a Magyarországról érkező információkra várunk - szögezte le a cseh kormányfő. Csehország továbbra is elutasítja a Brüsszel által javasolt kötelező befogadási kvótákat. A miniszterelnök ugyanakkor közölte: Milan Chovanec belügyminiszter társaságában kedden Szerbiába utazik, hogy a helyszínen tájékozódjon a bevándorlással kapcsolatos problémákról.