Az amerikai Manpower munkaerő-piaci társaság már a tavaszi felmérésében jelezte, hogy a szlovákiai álláskeresők számára hat éve nem volt olyan kedvező a helyzet, mint most - vezeti fel az Új Szó a cég friss felmérését, amely szerint az év eleje óta tovább javult a helyzet.

A vizsgálatban megkérdezett 752 cégvezető 14 százaléka a júliustól szeptember végéig tartó időszakban újabb alkalmazottak felvételét tervezi, elbocsátásokkal alig két százalékuk számol. Tavasszal még csak a vállalatok 12 százaléka tervezett munkaerő-toborzást. A cégek alkalmazottak iránti igénye három éve töretlenül nő - nyilatkozta Jaroslava Rezlerová, a Manpower regionális vezérigazgatója.

A szakértő szerint az elkövetkező hónapokban a feldolgozóiparban lehet majd a legkönnyebben munkát találni. Ebben az ágazatban 27 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleztek. A sor végén kullogó energiaiparban csupán négy százalékpont a különbség.

Mostani felmérésünkből az is kiderült, hogy a munkaerő-toborzás egyre több vállalatnak jelent problémát, így jóval több munkáltató kényszerül rá a fizetések növelésére vagy a külföldi munkaerő behozatalára - mondta Rezlerová.