Mint a Transindex beszámolt róla, a World Vision Romania legújabb felmérése szerint Romániában a vidéki családok 72 százaléka nem tudja megfelelően etetni az 5 év alatti gyerekét, és ez súlyos betegségeket vagy alultápláltságot okozhat.

A felmérés szerint a falusi közegben egyre növekszik azon gyerekek csoportja, akik naponta éhesen mennek lefeküdni, nagyjából 225 000 ilyen gyerek van most az országban. Ők olyan családokból származnak, ahol csak az egyik szülőnek van állandó jövedelme.

Ijesztő a helyzet az oktatásban is: a falusi, 15 évnél idősebb gyerekek 37 százaléka funkcionális analfabéta, ha tud is olvasni gördülékenyen, nem érti azt, amit elolvasott, és nem tud helyesen írni. A gyerekek 20 százaléka nem jár ki nyolc osztálynál többet, nekik legalább egyharmada van kitéve annak, hogy felnőttként mélyszegénységben éljen, minimális esélyük van arra, hogy bárhol is alkalmazzák őket.

Az Eurostat adatai szerint 2014-ben 18 százalékra nőtt azok aránya, akik korán otthagyták az iskolát, ez ijesztően nagy növekedés az előző évhez képest, mikor ez a szám 11 százalék volt.

Többnyire nincs kitörés

Falusi környezetben a 18-24 év közötti fiatalok 22 százaléka munkanélküli, ez a 18-60 év közöttieknél jóval nagyobb, 46 százalékos. Ezen körülmények között nem csoda, ha az ország lakosságának 40,4 százalékát fenyegeti az elszegényedés veszélye, ez a gyermekek körében 51 százalék.

A szegény gyerekekből általában szegény felnőttek lesznek, az oktatás jelent ebből némiképp kiutat, ezért van szükség az állam és a civil szervezetek, különböző vallásos és világi alapítványok hathatós támogatására.

A World Vision Romania a nemzetközi World Vision International romániai szervezete, amely nemzetközi szinten képviseli a gyermekek jogait a különböző országokban - vallásos szervezet, amely egyszerre foglalkozik segélyezéssel, gyermekmentéssel és jogi tanácsadással. A World Vison Romániai szinten a World Vision már több mint 500 ezer gyereknek nyújtott különböző segítséget. A szervezet célja, hogy az egyenlőtlenségek legnagyobb veszteseit, a gyerekeket az oktatás segítségével menekítse el a garantáltan szegény jövő elől