Két héttel a soron kívüli uniós csúcstalálkozó előtt az Európai Bizottság elnöke levélben sürgette a tagállamok vezetőit a belső energiapiac kiteljesítésére és a harmadik energiacsomag teljes körű végrehajtására. Barroso a tagállamok közötti automatikus információcsere kiterjesztését sürgeti valamennyi jövedelemtípus megadóztatására.

Levélben sürgette az EU 27 tagállamának vezetőit cselekvésre az Európai Bizottság elnöke a következő uniós csúcstalálkozó homlokterében álló energiaügyi és adópolitikai kérdésekben, amelyek megítélése szerint fontos szerepet játszanak az EU versenyképességének javításában.

Mint ismeretes, az EU következő, május 22-i csúcstalálkozóján két téma megvitatása lesz napirenden. Az egyik az energiapolitika, a másik pedig az adócsalás- és adóelkerülés elleni küzdelem.

Barroso levelében hangsúlyozza, hogy a piaci szétaprózottsága miatt jelentősen eltérnek az energiaárak az Európai Unión belül. Az energiahatékonyságból származó előnyök ki nem használása miatt ráadásul a vállalkozások és a fogyasztók az indokoltnál és szükségesnél többet fizetnek az energiaellátásért - idézi a levelet a BruxInfo.

A Bizottság elnöke szerint a magas energiaárak elleni megoldás részben már rendelkezésre áll, ez pedig a belső energiapiac kiteljesítése és a meglévő jogszabályok végrehajtása. "A találkozó során szeretnék néhány szakpolitikai iránymutatást javasolni Önöknek" - írja a testület elnöke.

Barroso létfontosságúnak nevezi egy teljes körűen működő, összekapcsolt, integrált belső energiapiac létrehozását, ami véleménye szerint Európa versenyképességének egyik záloga.

A Bizottság feje a harmadik energiacsomag átültetése és végrehajtása érdekében is sürgős intézkedéseket tart szükségesnek. Sürgeti továbbá az energia-infrastruktúra kiépítésére és továbbfejlesztésére irányuló magán- és állami befektetések ösztönzését, ideértve az uniós szintű beruházásokat is. Végül az energiaellátás külső és belső diverzifikálásának megerősítését is lényegesnek tartja.

A Bizottság csúcsra készített összefoglaló dokumentuma rávilágít arra, hogy a tagállamok tettei gyakran nincsenek összhangban a szavakkal és a becsvágyó tervekkel az energiapolitikát illetően. A szöveg rámutat, hogy nő a fogyasztók energiaszámlája és egyre nagyobb arányt képvisel a háztartások átlagos kiadásain belül (7-17 százalék között). Egyes tagállamokban a lakosság legszegényebb rétegeinek összkiadásainak akár a 22 százalékát is elérheti az energiaszámla. A Bizottság úgy véli, hogy a magas energiaárak nagy mértékben a tagállamok tarifákat, illetékeket és adókat érintő választásának az eredményei.

Ugyancsak bírálóan szól a dokumentum arról, hogy az energiaszektorban történelmi mélyponton vannak a beruházások, holott 2020-ig legalább ezermilliárd eurónyi beruházásra lenne szükség az EU ellátásbiztonságának, a források diverzifikálásának, a tisztább energiáknak és a versenyképes áraknak a biztosításához.

További részletek a BruxInfo írásában.