Thomas Jordannak, az SNB ideiglenes elnökének ki kell terítenie a lapjait a befektetők elé, miután a piac hangulatváltozása nyomán hivatalba lépése, január eleje óta a legkeményebb teszt elé néz a bank devizapolitikája - írja a Bloomberg. Miután tegnap a frank árfolyama egy pillanatra benézett a szeptember óta tartott 1,2-es szint alá, a jegybank azonnal közölte, hogy elkötelezett bármilyen további támadás elhárításában. A befektetők azonban várhatóan nem érik be ennyivel: földharcra kényszerítik a bank döntéshozóit, hogy kipuhatolják, mennyire gondolják ezt komolyan.

A tegnapi áttörés ébresztőjelzés volt az SNB-nek - mondja Peter Rosenstreich, a genfi Swissquote Bank SA devizastratégája. Eddig nagyon sikeresek voltak a verbális beavatkozások, ám ez egy klasszikus ketrecharc a jegybank és a piacok között: az utóbbiak meg fogják kérdőjelezni az előbbi hitelességét, amelynek valahogyan válaszolnia kell erre - tette hozzá.

Savanyúbbá vált a kockázat íze

A svájci valuta átlagos euróárfolyama 1,2069 volt január 9. óta, amikor Jordan átvette a felesége devizaügylete miatt távozó elődje, Philipp Hildebrand helyét az SNB élén. Miután azonban Mario Rajoy spanyol kormányfő szerdán, a gyengén sikerült kötvénykibocsátás után kijelentette, hogy országa nagyon nehéz helyzetbe került, ismét eszükbe jutott a befektetőknek, hogy a frank békés kikötő lehet, ha búcsút intenének a közös európai valutának.

A kockázatvállalási hajlandóság mérséklődött, az emberek szabadulni akarnak az eurótól - állítja Claude Maurer, a Crédit Suisse elemzője. Az SNB talán abban bízik, hogy a húsvéti szünet alatt megnyugszanak a kedélyek, de ez hiábavaló reménynek bizonyulhat. A helyzetet bonyolítja a vezetés bizonytalansága. A jegybank felügyelőbizottsága jövő pénteken vitatja meg, kit javasoljon Hildebrand utódjául, amelynek alapján a kormány nevezi ki az SNB új elnökét.

Erősek vagyunk

Jordan, a megbízás elnyerésének fő esélyese, legutóbbi, március 15-ei nyilatkozatában nagyon-nagyon erősnek minősítette a frankot és megerősítette, hogy készek beavatkozni, ha a helyzet romlana. A jegybank ezen a napon nullán tartotta alapkamatát és jelezte, hogy továbbra is deflációs veszélyeket lát, azaz nem tart az inflációtól.

Jean-Pierre Danthine, az SNB irányító testületének tagja a túlértékeltnek tartja a frankot - jelentette a Tribune de Geneve újság. Szerinte a deviza árfolyamgátjával az exportőrök elkerülhetik a legrosszabban - a frank további erősödését -, miközben a fogyasztói árak tovább mérséklődnek idén. A jegybank 0,6 százalékos fogyasztói árcsökkenést jósol 2011-re majd 0,3 százalékos felfelé araszolást 2013-ra és 0,6 százalékot 2014-re.

Tele a kassza

Az eurózóna tovább húzódó válsága, az ebből fakadó piaci feszültségek miatt a frank árfolyam az 1,20-as korlát közelében marad - jósolja Melinda Burgess, a londoni RBS elemzője. A piac tesztelgetni fogja az SNB elszántságát, a jegybank azonban keményen áll a lábán - véli.

Az utóbbi mellett szól, hogy az SNB külföldi devizatartalékai 237,5 milliárd frankra nőttek március végére a februári 227,2 milliárdról - derült ki a bank közleményéből. Az elmúlt évben 17,8 milliárd frankot költöttek a - jegybank retorikája szerint - a hazai deviza erős túlértékeltségének ellensúlyozására. Nem kell tehát attól tartaniuk, hogy ha mégis megugrana az infláció vagy gyengülne a frank, akkor ne tudnák visszaszivattyúzni az árfolyamgát védelme érdekében a piacra pumpált franktengert.