Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gyorsult a lengyel költségvetési hány bővülése. A deficit szeptember végén elérte a 20,6 milliárd zlotyt (1483 milliárd forint), ami még nem vészes, ám az már aggasztóbb, hogy ez az összeg az augusztusi hiány másfélszerese - derült ki a gazeta.pl cikkéből.

A hiány egyértelműen a megugrott kiadások miatt kezd kicsúszni a kormány ellenőrzése alól. Az adóbevételek - köszönhetően részben az új bankadónak - a harmadik negyedév végén 7,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ám jelentősen megdobta a kiadásokat az 500+ néven ismert családtámogatási program.

Ennek keretében 2015 egészében 241 milliárd zlotyt költött el a kormány (a novemberi parlamenti választásokig az előző, mérsékelt jobboldali kabinet), míg idén már eddig 259 milliárdba került az 500 plus program az adófizetőknek.

A kényszerhelyzetbe került varsói vezetés - ígéretét megszegve - nem csökkenti az áfát, azaz marad a 23, illetve 8 százalékos kulcs, a korábban ígért 22 és 7 százalék helyett. Nem lesz semmi az államfő és a kormánypárt (a radikális jobboldali Jog és Igazságosság) által beharangozott adókedvezményekből és elmaradnak a béremelések is.