Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közvetlenül azokhoz a milliókhoz, főként fiatalokhoz akarok szólni, akik nem akarták a Brexitet, akik úgy érezhetik, hogy felhúzzuk a felvonóhidat Nagy-Britannia és a kontinentális Európa között. Ennek ellenkezője fog történni.

Kiegyensúlyozott, korrekt, nem diszkriminatív módon ellenőrizni fogjuk a határainkat. Ki fogjuk fogni a szelet azoknak az extremistáknak a vitorlájából, akik politikai haszonszerzésre használják a bevándorlást. Ezekkel a szavakkal fordult a britekhez Boris Johnson, tory politikus, a Brexit-párt első számú vezére a Bloomberg tudósítása szerint.

Már nem tetszik

A politikus megjegyzése, amely arra utal, hogy már nem annyira tetszik neki az a kampánytaktika, amelynek kulcsszerepe volt a Leave győzelmében, a Bloomberg értékelése szerint világosan jelzi, hogy mély megosztottság választja szét a Brexit-pártiak táborát.

Johnson nyolc éven át vezette Londont, amelynek lakói nem hallgattak rá, hiszen a Remainre szavaztak. Ezt is érzékelve liberális álláspontot foglal el a migrációval kapcsolatban. Akik már a szigetországban vannak, azok tőle maradhatnak, és akinek van állásajánlata az továbbra is beléphet az országba.

A gond az, hogy azok az idősebb emberek, akik nagy többségének szavazatával Nagy-Britannia az EU-s kilépés mellett döntött, nem így gondolják. Ők a bevándorlás látványos leszorítását akarják akár azon az áron, hogy emiatt romlik az életszínvonaluk.

Árok vagy inkább szakadék

Ez egy fontos megosztottság a Leave-párton belül - mondja Gerry Stoker politológus. Teljesen világos, hogy rengeteg támogatójuk nem csupán arra szavazott, hogy vége legyen a bevándorlásnak, hanem arra is, hogy a már a szigetországban lévő külföldieket haza küldjék.

A kilépéspárti konzervatívok a kampány elején még nem akarták, hogy a migráció része legyen az érveiknek. Nigel Farange, a brit függetlenségi párt (Ukip) vezére azonban tudta, hogy erre van szükségük a győzelemhez. Euroszkeptikus pártjának népszerűsége ugyanis azt követően kezdett növekedni, hogy felvették témáik közé a bevándorlás ügyét is.

Nem engedik

Most aztán - akármit is szeretne Johnson - Farange és a Ukip nem fogja elengedni ezt az ügyet. Teljesen logikusnak látszik, hogy a Konzervatív Párt semmit sem tanult a népszavazás eredményéből - fogalmazott Arron Banks, Farange első számú anyagi támogatója a Twitteren, miután olvasta a volt londoni polgármester nyilatkozatát.

Így aztán az etoni elitegyetemen végzett, latin és görög műveltségű tory politikus, aki a legesélyesebb arra, hogy átvegye a toryk és az ország vezetését az ősszel távozó David Cameron miniszterelnöktől, válaszút elé került. Vagy a fiatal, értelmiségi választóközönséget próbálja visszaszerezni, vagy kitart az idős, közepesen képzett Brexit-szavazótábor mellett.

Svájci modell

Már most tudja, hogy ha az ország vezetője lesz, akkor az EU-s elválásról folytatott küzdelemben engednie kell a bevándorlással kapcsolatban. A svájci kormány azzal töltötte az elmúlt két évet, hogy kereste a lehetőséget az érkezők befogadásának korlátozására anélkül, hogy csorbulna a svájci gazdaság és az EU kapcsolata.

Ez ugyanis becslések szerint évente 32 milliárd frank 33 milliárd dollár, (a magyar GDP közel egyharmada) forgalmat hoz a svájci gazdaságnak. Csak hát az egységes európai piacon való részvétel egyik feltétele, hogy biztosítják a munkaerő szabad áramlását. (Úgy is fogalmazhatunk, hogy a fejlett uniós országok osztozni akarnak svájci - és norvég - barátaikkal az ezzel járó terheken - a szerk.)

Ezért aztán, ha Johnson azt szeretné, hogy a brit cégek is olyan jól járjanak az európai piaccal, mint a svájciak, akkor az ő országának is be kell majd szállnia a migráció kezelésébe.

Nem fog menni

Aligha lehet végrehajtani azt a csomagot, amelyet a választóknak a referendumon felkínáltak, más szóval, amelyre a Leave-t akaró szavazók voksoltak - figyelmeztet Peter Paul Catterall történész-szociológus. Az a folyamat, amelyben az emberek erre rájönnek, zavaros lesz. Ki fog derülni, hogy ellentét van a felkeltett várakozások és a valóság közt, ami akár durva következményekkel is járhat.