A Svájci Nemzeti Bank (SNB) csütörtöki döntésével megszüntette az árfolyamgátat az euróval szemben, ezzel azonnali pánikot okozott annak a mintegy 700 ezer lengyel devizahitelesnek, aki annak idején svájci fizetőeszközre alapozott hitelt vett fel, lakásvásárlás céljából, mivel a zloty közel húsz százalékot gyengült a frankkal szemben. A lengyel bankfelügyelet információi szerint az összes ingatlanhitelnek körülbelül negyven százaléka lehet érintett az ügyben, melyek körülbelül 31 milliárd eurót tesznek ki - írja a francia lap.

Magyarorszég és Ausztria megmentve

Csütörtökön a magyar kormány lényegében gratulált magának, hogy a devizahiteles lakásvásárlókat már korábban megóvták a most kialakult helyzet hatásaitól a devizahitelesek védelmében hozott törvénnyel. A gazdasági miniszter közleményben jelezte, a svájci frank felértékelődése nem növeli érzékelhetően az érintettek adósságát. A lap emlékeztet rá, hogy az Országgyűlés tavaly novemberben a konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor kezdeményezésére fogadta el a devizahitelesek védelméről szóló törvényt. Ez a törvény 256,5 forintban rögzítette a svájci frank árfolyamát és 309,5 forintban az euróét. Csütörtökön a korábbi 318-ról 326-ra gyengült a forint az euróval szemben, estére 321 forinton állt be az árfolyam. A devizák nagy részéhez hasonlóan a forint is jelentősen, mintegy 30 százalékkal gyengült ezen a napon a svájci frankkal szemben, így 393 forinton váltották a svájci fizetőeszközt.

Ausztriában a pénzügyi döntéshozók szintén emlékeztettek arra, hogy már 2008-ban meghozták a szükséges intézkedéseket annak megelőzésére, hogy a svájci frank alapon felvett hitelek elszálljanak egy esetleges frankerősödés esetén.

Varsó nem lépett időben

Szakértők szerint ha az árfolyam ezen a szinten marad, akkor egy ma átlagosnak számító 300 000 zlotys hitel havi törlesztőrészlete körülbelül 200-300 zlotyval emelkedhet meg. Amikor tavaly októberben a svájci frank  zlotyval szembeni átmeneti erősődéséről szóló pletykák kaptak lábra, lengyel politikusok, köztük a hatalmon lévő koalíció tagjai és ellenzékiek is szorgalmazták, hogy a kormány tegyen megelőző lépéseket egy árfolyamváltozás nyomán a hitelesek körében kialakuló nehézség enyhítésére.

Eközben a lengyel tőzsde két százalékot esett csütörtökön, nap közepén. Helyi idő szerint egy órakor a 4,20 zloty volt a svájci frank árfolyama, ami 18,5 százalékos emelkedést jelent szerdához képest. Kevéssel az SNB bejelentését követően a frank árfolyama elérte az 5 zlotys plafont.

Felfordulás Horvátországban

Mindeközben egy másik EU-tagországban, Horvátországban, a hiteleseket képviselő Franak nevű szervezet rendkívüli kormányülést kezdeményezett, hogy megelőzzék a csütörtöki fejlemények nyomán fenyegető katasztrófát. A horvát kuna  ezen napon 17 százalékot gyengült a svájci frankkal szemben.

A Franak szerint jelenleg 60 ezren törlesztik korábban felvett hitelüket, melyeknek zöme szintén jelzálogkölcsön. Ez az árfolyamváltozás és ennek hatásai összesen 2-300 ezer embert érinthetnek, egy olyan országban, melynek lakosságszáma 4,2 millió fő.

Köszönjük Zách Dániel (Totalcar.hu) fordítói segítségét!