A pénzügyi kockázatok csökkentése és a gazdasági növekedés támogatása céljából felvetett javaslatot elsősorban Németország, Hollandia és Finnország támogatja. Fájdalmas lenne viszont Olaszországnak és az ország adósságának 70 százalékát tartó hitelező bankoknak. Óvatosabban kellene a gyakorlatba átültetni jól hangzó elméleteket - figyelmeztetett az olasz pénzügyminiszter.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsát vezető Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter már az idén el szeretné érni, hogy megállapodás jöjjön létre a bankok által tartható állampapírok felső határáról. A rendelkezések a tervek szerint teljes mértékben 2024-ben lépnének életbe és elvileg garantálnák a hitelező intézmények pénzügyi stabilitásának megőrzését az államadósság átalakításának esetére is.

Az olasz pénzügyminiszter szerint azonban egy ilyen megoldás nemhogy nem csökkentené az euróövezeti pénzügyi rendszer kockázatait, hanem egyrészt megemelné az államadósság finanszírozásának költségét, másrészt az állampapírok pánikszerű eladásával destabilizálná a nemzetközi tőkepiacokat. Ismét csak egy pénzpolitikai intézkedésekkel kiváltott krízisnek lehetnénk a tanúi - mutatott rá az olasz pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy állampapírokra felső limitet legfeljebb csak globális szinten lenne értelme bevezetni.

A Fitch Ratings 2014-es elemzése szerint az euróövezeti bankoknak 1,1 ezer milliárd euró értékben kellene megválniuk állampapíroktól ahhoz, hogy a tőke 25 százalékára csökkentsék az arányt. Ha a határt 50 százalékban állapítják meg, 800 milliárd euró állampapírt kell értékesíteniük.