Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Régiók Bizottsága elfogadta azt a brüsszeli javaslatot, mely szerint Szlovákia és Románia esetében alkalmazható legyen az úgynevezett N+3-as szabály, azaz a két országnak egy évvel több idő állna rendelkezésére a 2007-2013-as időszakban felhasználható források lehívására - jelentette be kedden Viktor Ponta román kormányfő Litvániában. Amennyiben a javaslatra az európai parlament is áldását adja, Bukarest lehetőséget kap arra, hogy behozza elmaradásait, jelentősen növelje az abszorpciós szintet és jobban felkészüljön a 2014-2020-as költségvetési időszakra - mondta Ponta

Románia idén hét hónap alatt 1,47 milliárd eurót hívott le az uniós forrásokból, a 2007-2013-as keretből eddig 3,7 milliárd eurót használtak fel azaz 19,668 milliárd euró alig 20 százalékát.

Az uniós forrásokat menedzselő tárca abban reménykedik, hogy az abszorpció jelentősen javulhat a következő időszakban, miután a bizottság három program - a regionális, a közlekedési és a társadalmi infrastruktúra - esetében újraindította a finanszírozást. A gazdaságfejlesztési program újraindításáról várhatóan egy-két hónapon belül dönt a EB. Ha nem sikerül meghosszabbíttatnia a támogatás lehívásának határidejét, Szlovákia mintegy 350 millió, Románia pedig akár 4 milliárd eurótól esett volna el.

Szlovákia július elején a 2007 és 2013 közötti időszakra elkülönített 11,632 milliárd euróból mindössze 4,828 milliárd eurót, vagyis a rendelkezésre álló összeg alig 41,5 százalékát használta fel. Az európai parlament várhatóan már szeptember végén de legkésőbb október elején dönt az időszak meghosszabbításáról.