Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárgyalások során a szerkezeti reformok gyakorlatba ültetésére összpontosítanak majd, és kevésbé az államháztartás hiányra, mint ahogyan az eddigi megállapodások során történt - nyilatkozta Teodorovici a Reuters hírügynökségnek.
Romániának szeptemberben jár le sorozatban a harmadik hitelmegállapodása, amelyet az IMF-fel és az Európai Bizottsággal kötött.

A pénzügyminiszter nyilatkozata szerint Bukarest ezúttal az IMF-fel akar megállapodást kötni. Teodorovici leszögezte, hogy egy IMF hitelszerződés az Európai Bizottság részvétele nélkül is létrejöhet, hiszen különböző megállapodásokról van szó.

A miniszter közölte: a 2016-os évre 2,1 százalékos államháztartási hiányra számítanak, ha nem veszik számításba a kilátásba helyezett béremeléseket az állami szektorban. Amennyiben ezeket is beleszámolják, a deficit akkor is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad - tette hozzá.

Szeptember közepén Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője közölte, hogy Románia hivatalosan még nem igényelt újabb hitelmegállapodást az IMF-től, miután a román kormány tagjai többször is jelezték ezt a szándékot.

Victor Ponta román miniszterelnök kedden hasznosnak nevezte egy újabb megállapodás megkötését a washingtoni pénzintézettel. Leszögezte, hogy erről politikai döntést kell hoznia a kormánykoalíciónak, és előtte még az államelnökkel, valamint az ellenzékkel is tárgyalniuk kell.