A jövő év elején elkezdődik az ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt romániai pillérének építése miután az Európai Bizottság kedden jóváhagyta Románia számára a 180 millió eurós támogatást- jelentette be Leonard Orban Románia Európai ügyekért felelős minisztere. Az EB két részlétben biztosítja majd az építkezéshez szüksége forrásokat, 2013 és 2015 között a tudományos központ épületeit húzzák föl, ezt követően kerül majd sor a berendezések beszerzésére. Orbán szerint a brüsszeli döntés egyben nyilvános elismerés a romániai tudományos közösség számára, a projektnek emellett jelentős gazdaságélénkítő hatása is lesz. Legkésőbb 2017 végére megépítjük a világ legnagyobb lézerberendezését, ezzel Románia a kutatás-fejlesztés egyik legfontosabb központjává válhat -tett hozzá Orban.

A Bukaresttől alig három kilométerre, a magurelei atomfizikai kutatóintézetben megépülő bázison elsősorban magfizikai kutatások folynak majd. A fotonukleáris kutatóközpont megépítése összesen 356 millió euróba kerül, amiből több, mint 300 millió eurót az EU biztosít a strukturális alapokból.  A terv megvalósításában részt vesz majd az ország szinte minden kutató, fejlesztő, illetve innovatív intézménye, a közel 400 tudós külföldi szakemberek irányításával a nagy teljesítményű lézerek magfizikai alkalmazásait vizsgálja. A román tudósok célja egy tíz-húsz petawattos lézer létrehozása, amellyel mindeddig csak elméletben létező eljárások kaphatnak bizonyítást atomi szinten. Az eredményeknek várhatóan jelentős tudományos, gazdasági és társadalmi hatásai is lesznek, áttörés várható a rákos sejtek kezelésében, illetve a radioaktív hulladékok élettartamának drasztikus csökkentésében is.

A romániai projekt egyik pillére annak a tervnek, amely egy a jelenleg létező legnagyobb lézernél nagyságrendekkel nagyobb teljesítménysűrűségű szuperlézer megépítését célozza összeurópai együttműködéssel. A három helyszínen (Prága, Szeged, Bukarest) megépülő bázisokat közös menedzsment irányítja majd. A szegedi központ építésének közvetlen költsége 245 millió euró, megvalósulása azonban biztosan csúszni fog. A kormány augusztus végén jelentette be, hogy felülvizsgálja a projektet mivel az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás a megfelelő ütemben haladjon.