Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A több mint száz amerikai cég részvételével zajló üzletember-találkozón Tudose elmondta: a befektetések biztonságát az ország NATO-tagsága és az Egyesült Államokkal éppen húsz éve kötött stratégiai partnerség is garantálja, az országba pedig olyan világhírű amerikai cégek telepítenek csúcstechnológiát, mint a Ford, a Raytheon, a General Dymamics, a Bell Helicopters.

Nincs az Egyesült Államoknak Romániánál jobb szövetségese és barátja a térségben - hangsúlyozta a rendezvényen Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, aki ugyanakkor arra is felhívta a vendéglátók figyelmét: Washington elvárja, hogy a korrupcióellenes harc ne torpanjon meg Romániában, és Bukarest kiszámítható, átlátható üzleti légkört biztosítson a befektetők számára.

Dale Tasharski, a washingtoni kereskedelmi minisztérium tisztségviselője szerint a délkelet-európai piac hatvanmillió fogyasztót jelent, a fórum által megcélzott balkáni országok GDP-je pedig együttesen mintegy 500 milliárd dollárt tesz ki.

Románia idén mintegy 6 milliárd dollár értékű amerikai hadi felszerelés (Patriot-rakéták, Piranha csapatszállító páncélosok, F-16-os harci repülőgépek) beszerzésére vállalt kötelezettséget. Bukarest abban érdekelt, hogy az afganisztáni és iraki békemissziókban megedződött amerikai-román stratégiai partnerséget terjesszék ki a gazdaságra is, és azt kérte Washingtontól, hogy romániai beruházásokra bátorítsa az amerikai cégeket.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium 2008 óta évente megrendezi a világ különböző térségeiben a Trade Winds konferenciákat, hogy új exportpiacok és befektetési lehetőségek feltérképezésében segítse az érdekelt amerikai cégeket. Két éve Dél-Afrikában, tavaly pedig Chilében rendezték meg a fórumot az afrikai, illetve latin-amerikai befektetések ösztönzése érdekében. A Trade Winds idei, kedden véget érő fóruma nemcsak Románia, hanem Bulgária, Görögország, Szerbia és Horvátország számára is teret biztosít az üzleti lehetőségek bemutatására - írta az MTI.