A nemzetközi pénzügyi intézmény vezetője szerint már a Brexit, azaz az Egyesült Királyság várható kilépése az Európai Unióból is árnyékot vet a világgazdaság növekedési kilátásaira, ám ha újabb kereskedelmi akadályokat emelnek egy másik nagy nemzetgazdaságban - az amerikaiban -, azzal egyenesen romba dönthetik a világgazdaságot.

"Ez egészen katasztrofális lenne, bár azt hiszem, nem kellene ezt mondanom, mert túlzó a kifejezés, de az bizonyos, hogy negatív következményei lennének az egész világgazdaságra nézve" - fogalmazott egy lapinterjúban Lagarde, aki a héten kezdi meg második ötéves ciklusát az IMF élén.

A vezérigazgató szerint elakadhat a globalizálódás folyamata. A mai helyzetet az 1914-es első világháború előttihez hasonlította. "Remélem, nem ismét 1914-ben vagyunk, és remélem, hogy a történelem negatív tanulságait leszűrve képesek leszünk szembenézni a globalizálódás negatív hatásaival, annak érdekében, hogy kihasználhassuk az előnyeit"- fogalmazott a francia Lagarde. Szerinte a múltban "a protekcionizmus hullámai előztek meg sok háborút", és a protekcionizmus "árt a gazdasági növekedésnek, árt a befogadásnak, árt az embereknek".

Lagarde leszögezte, hogy nem akar részt venni az Egyesült Államokban folyó választási kampány vitáiban, ám egyértelművé tette, hogy nem ért egyet Donald Trump gazdaságvédő, a kereskedelmet szabályozó elképzeléseivel. Az IMF támogatta Barack Obama jelenlegi elnök kormányzatának amerikai-csendes-óceáni kereskedelmi egyezményét (TTP), amelyet viszont Donald Trump "katasztrófának" nevez az Egyesült Államok számára.

Christine Lagarde a Brexitről beszélve arra sürgette Londont, hogy a népszavazás okozta bizonytalanság enyhítése végett gyorsan tegyen lépéseket. Véleménye szerint a Brexitről tartott népszavazásnak máris nagy hatása van a világgazdaságra, s befolyásolja az IMF-nek a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit is. Korábban a valutaalap 3,2 százalékos globális növekedést jósolt az idei esztendőre, ez azonban Lagarde szerint már valószínűtlen.