Az ifo második negyedévi World Economic Survey (WES) gazdasági prognózisának MTI-hez eljuttatott előzeteséből kiderül, hogy az euróövezet gazdasági hangulatindexe 112,7 pontra csökkent az első negyedévi 118,9 pontról. Az index azonban a csökkenés ellenére is felette maradt hosszú távú átlagértékének. A hangulatindex csökkenése egyaránt tulajdonítható az aktuális gazdasági helyzet romló megítélésének és a korábbinál borúlátóbb kilátásoknak.

A felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális helyzetről alkotott szubjektív véleményét számszerűsítő mutató 145,5 pontra csökkent a második negyedévre vonatkozóan az első negyedévi 151,0 pontról.
A kilátásokról alkotott véleményt számszerűsítő mutató pedig 93,4 pontra csökkent 100,0 pontról.
A felmérés konklúziója az, hogy az idén 1,6 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani és sehol nem tapasztalhatóak átfogó gazdasági fellendülés megindulására utaló jelek.

Délen a helyzet változatlan

Az aktuális helyzetet legjobbnak Németországban és Írországban ítélték meg a felmérésbe bevont gazdasági szereplők, de itt is az első negyedévinél valamivel gyengébbnek. A legkedvezőtlenebb eredményt a felmérés a görögországi és finnországi helyzet megítélésében hozta a csekély javulás ellenére is.

A helyzet megítélése tekintetében a középmezőnyt Belgium, Hollandia, Lettország és Litvánia alkotja kissé romló mutatók mellett. Változatlanul megfelelőnek ítélték meg a helyzetet a megkérdezettek Észtországban, Szlovéniában és Szlovákiában.

A szubjektív helyzetmegítélés alsó harmadába Olaszország, Portugália, Spanyolország és Ausztria esett. Franciaországban a helyzet megítélése pedig némi javulás ellenére is túlnyomórészt rossz.

A hat hónapra előretekintő várakozások az esetek többségében romlottak kissé az első negyedévihez képest. Borúlátóan ítélik meg a megkérdezettek Görögország, Portugália és Spanyolország kilátásait, de pesszimista hangot ütöttek meg Lettországgal szemben is.