A GfK munkatársai szerint a hangulatindex továbbra is "jó szinten van". A gazdasági környezetet azonban kedvezőtlenül befolyásolják a különböző nemzetközi konfliktusok, és lassan kezdenek megmutatkozni a bizonytalanság első jelei a fogyasztók körében.

A német munkanélküliség alacsony, nőnek a jövedelmek és viszonylag olcsón lehet hitelhez jutni, de a gazdaságkutató szerint, ha tovább romlik a külföldi helyzet, akkor Németországban se lehet kizárni az általános körülmények romlását. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a lakossági fogyasztás nem tölti be a rendeltetésszerinti szerepét a német gazdaságban, azaz nem tudná segíteni a növekedést.

A GfK szerint a lakosság mellett a vállalati szektorban is nagyobb a bizonytalanság, a cégek már nem bíznak benne, hogy az év második felében erős gazdasági növekedés lesz.

A hangulatindex fő mutatója mellett az alindexek is csökkentek. A vásárlási hajlandóság indexe 49,3 pontról 42,5 pontra, a jövedelmekhez kapcsolódó várakozások mutatója 50,1 pontról 43,4 pontra, a következő 12 hónaphoz kapcsolódó várakozások mutatója 10,4 pontról 4,4 pontra változott.