Az átfogó fogyasztói hangulatindex 93,1 pontra süllyedt a júniusi 96,1 pontról. Ez kicsit rosszabb, mint az előzetesen közölt 93,3 pont. Elemzők 94,0 pontra számítottak. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 107,2 pontra csökkent az előző havi 108,9 pontról. A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma 84,1 pontra esett a júniusi 87,8 pontról.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalékra emelkedett a júniusi 2,7 százalékról, míg az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás ugyancsak 2,8 százalékra nőtt az előző havi 2,6 százalékról.

Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte, hogy a fogyasztói hangulat enyhe romlása leginkább a gazdasági növekedés csalódást keltő ütemére vezethető vissza. Mindazonáltal az alapvetően pozitív trend megtörésének nyoma sincs. Júliusban már a 8. egymást követő hónapban állt 90 pont felett az átfogó fogyasztói hangulatindex. A nyolc hónap átlaga 94,5 pont, ilyen magas értékre 2004 óta nem volt példa. A bizalom magas szintjének megőrzését főleg az tette lehetővé, hogy javult a munkaerő-piaci helyzet és szerény ütemben nőttek a bérek.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. Az indexet a Thomson Reuters hírügynökség teszi közzé és alakulását szoros figyelemmel követik az értékpapírpiacok.