Áprilisban 0,5 százalékkal növekedtek a kiskereskedelmi eladások az Egyesült Államokban - az elemzők ennél némileg jobb, 0,7 százalékos emelkedést vártak. Az áprilisi immáron sorozatban a tizedik növekedést mutató hónap. Az adat vegyesen értékelhető: egyrészt javítottak a februári és márciusi számokon, de az áprilisi bővülésben komoly szerepet játszottak az üzemanyagok - utóbbiak nélkül csak 0,2 százalékos volt az emelkedés.

A termelői árak 0,8 százalékkal emelkedtek szezonálisan kiigazítva áprilisban, míg tavalyhoz képest 6,8 százalékos az emelkedés - itt is komoly nyomás érkezett az üzemanyagok oldaláról. Az éves adat egyébként a legmagasabb 2008 szeptembere óta. A magindex - ami jobb inflációs előrejelzőnek számít, mint a teljes körű index - 0,3 százalékkal emelkedett. Elemzők előzetesen 0,8 százalékos teljes körű és 0,2 százalékos magindexszel számoltak.

A szintén csütörtökön publikált munkanélküliségi adatok tanúsága szerint a múlt héten az első ízben munkanélküliségi segélyért jelentkezők száma 44 ezerrel, 434 ezerre csökkent. Az elemzők úgy számoltak, hogy a korábbi 478 ezerről 428 ezer főre csökken a segélyért jelentkezők száma.