Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fel kell készülnünk arra az esetre is, ha összeomlana a valutaunió, bár erre én nem számítok - fogalmazott egy lapinterjúban Thomas Jordan, a svájci jegybank (SNB) elnöke a Reuters beszámolója szerint. Jordan beszámolt arról, hogy a svájci kormány által létrehozott, az eurózóna felbomlásának lehetséges forgatókönyveit vizsgáló bizottság azokat az eszközöket veszi górcső alá, amelyek alkalmazásával a biztonságos kikötőnek tekinthető frank elszállása megakadályozható volna. Az egyik ilyen eszköz a tőkemozgás ellenőrzése lehet, vagyis olyan lépések megtétele, amelyek közvetlenül befolyásolják a Svájcba áramló tőke áramlását - fogalmazott a jegybankelnök, ám további részleteket erről nem mondott. Jordan a múlt hónapban cáfolta, hogy a külföldi betétekre negatív kamatot alkalmaznának, hogy így fékezzék a tőkebeáramlást.

Az SNB első embere a tavaly szeptemberben bevezetett, euróval szembeni 1,20-as árfolyamlimitről is szólt. Hangsúlyozta: a jegybank a legnehezebb körülmények között is a leghatározottabban fenntartja illetve ki fogja kényszeríteni ezt a minimumárfolyamot. Hozzátette azt is, hogy a jegybank az eurózóna válságának elmúlt hetekben történt rosszabbodásával párhuzamosan jelentős frankerősödési nyomást érzékelt, ám Jordan arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy az SNB-nek mennyit kellett költenie devizapiaci intervencióra.

A hazai frankhitelesek és a nagy svájci exportőrök számára rossz hír, hogy Jordan szavai szerint nem várható az 1,20-as limit emelése, vagyis a frank további "hivatalos" gyengítése. Szerinte ugyan a helyzet igen nehéz sok svájci vállalat számára, ám az árfolyam-minimum emelése egy rosszabbodó válsághelyzetben végzetes és kontraproduktív lehet. A jelenlegi minimumárfolyam reális és segített a svájci gazdaságnak - fogalmazott.

Ezt megelőzően Nick Hayek, az óragyártó Swatch Group vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a limitnek közelebb kellene lennie az 1,30-1,35-ös szinthez, az SNB pedig elmulasztotta a lehetőséget, hogy abban az interregnumban emeljen, amikor a jegybanknak nem volt elnöke. (A korábbi SNB elnök, Philipp Hildebrand felesége devizaügyletei miatt kényszerült lemondásra januárban, de Jordan hivatalosan csak áprilisban léphetett a helyére, addig megbízott elnökként dolgozott.) A jelenlegi árfolyamokat alapul véve egy 1,30-as EUR/CHF kurzus 230 forintos svájci franknak felelne meg, azaz 20 forinttal lehetne olcsóbb a deviza egysége.

A limit tavalyi bevezetése után - az emelési remények nyomán - még 1,25-nél is járt az euró frankjegyzése, ám már jó ideje hozzáragadt az 1,20-as szinthez. E héten voltak némi izgalmak, amelyek nyomán 1,2065-ig emelkedett a kurzus, ám ezt egy hír félreértése okozta.