A legrosszabbon túl van a világ olajpiaca, mármint a termelők és a kereskedők nézőpontjából - állítják a svájci UBS AG és a brit Barclays Plc elemzői. A több mint két hónapja nem látott negyedéves zuhanás után a Brent ára emelkedő pályára állt. A magyarázat egyszerű: Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb exportőre visszafogta kitermelését - derül ki a Bloomberg cikkéből. Az autósok felkészülhetnek arra, hogy az év utolsó hónapjaiban drágább lesz a benzin.

A szaúdiak hozzákezdtek a piaci egyensúly újrarendezéséhez - értékeli a helyzetet Giovanni Staunovo, az UBS közgazdásza. A gyenge olajpiaci áraknak lassan búcsút mondhatunk. A londoni Brent árfolyama szeptember utolsó napján még esett, és 94,67 dollár/hordón kötött ki. A harmadik negyedévben ezzel összesen 16 százalékkal hanyatlott az olaj ára a londoni tőzsdén - ilyen esésre 2012 második negyedéve óta nem volt példa. Október első napja azonban félszázalékos növekedést hozott, amivel 95 dollár fölé tornászta magát az ár.

Ez nem "fair"

A világpiaci olajkereslet tavasz óta hanyatlott, aminek eredményeként hároméves mélypontra jutott, miközben az USA-ban felpörgő olajpala-kitermelés növelte a kínálatot. Ennek eredőjeként az olaj ára elérte a szaúdiak tűréshatárát: Ali Al-Naimi, az ország olajminisztere júniusban beszélt arról, hogy a 95-100 dolláros sávot tartják még "fairnek".

Ennek szellemében Szaúd-Arábia a napokban bejelentette, hogy az OPEC kitermelése augusztusban napi 408 ezer hordóval, 9,6 millió hordóra mérséklődött, és az ország vezetése az év végéig fenntartja a csökkentést. Eközben párizsi IEA energiaipari elemző cég arra számít, hogy az év hátra lévő három hónapában napi 600 ezer hordóval nő a kereslet. Az utóbbit főként szezonális hatások, a fűtési szezon beköszönte hajtja fel.

Mivel azonban a világ második legnagyobb fogyasztója, Kína várhatóan idén "csupán" hát százalékos GDP-növekedést fog elérni - az elmúlt 25 év 9,9 százalékos átlaga helyett -, az eddig elhatározott kitermeléscsökkentés és a kereslet növekedése sem feltétlenül lesz elég az árak kellő emelkedéséhez. A BNP Paribas, az UBS és a Barclays ezért további 400-500 ezer hordós termeléscsökkentést jósol az év végéig.

Zűrzavar

Az OPEC szeptemberben 30,9 millió hordó olajat hozott felszínre, ami a Bloomberg számításai szerint 750 ezerrel több az országcsoport saját becslésénél. A kusza helyzetet fokozza, hogy Líbiában, Afrika legnagyobb olajkészletével rendelkező országában teljes politikai káosz alakult ki. A nemzetközileg elismert kormány Tobrukba menekült, miután a fővárost, Tripolit a lázadók ellenőrzik. Az ország napi termelés 900 ezer hordó, amelyet újra és újra korlátozhatnak a polgárháború fejleményei.

Ezért szakértők szerint csak az a kérdés, hogy a kínálatot a termelés tudatos visszafogása veti-e vissza vagy spontán események hatására csökken. Ennek megfelelően a negyedik negyedéves átlagos olajárra adott becslések is tág határok között mozognak. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint hordónként 105 dollárra kúszik fel a fekete arany ára, ám van olyan szakértő, aki csupán 97 dolláros árat jósol.