Rossz hír jött a tengerentúlról - az olajár a ludas

A negyedik negyedévben 0,7 százalékkal nőtt az amerikai hazai össztermék (GDP) éves szinten, kisebb mértékben a szakértők által várt 0,8 százaléknál.
MTI-Eco, 2016. január 29. péntek, 16:18

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) pénteken első becslésként azt közölte, hogy a negyedik negyedévi gazdasági növekedés jócskán lelassult a harmadik negyedévi 2 százalékos, és a második negyedévi 3,9 százalékos bővüléshez képest részben az erős dollár miatt, ami visszavetette az exportot.

A gazdasági növekedés lelassulásáért a kőolaj árcsökkenése is ludas, mivel jelentősen mérséklődtek a beruházások az energiaiparban, a szokásosnál enyhébb időjárás miatt pedig csökkent a közüzemi szolgáltatások iránti kereslet.

A lakossági fogyasztás, amely az amerikai gazdasági aktivitás több mint kétharmadáért felelős, 2,2 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó három hónapban, ami lassulás a harmadik negyedévi 3 százalékkal összevetve. A lakossági fogyasztás tavaly összességében 3,1 százalékkal nőtt, a folyó évtizedben eddig a legnagyobb mértékben.

Az amerikai GDP tavaly 2,4 százalékkal bővült, ugyanúgy, mint 2014-ben.

A negyedik negyedéves GDP-növekedés pontosabb adatokon alapuló második becslését a BEA február végén hozza nyilvánosságra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .