Júniusban az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal csökkent az előző havihoz, májushoz képest. Az Európai Unió 28 tagállamában 0,5 százalék volt az ipari termelés havi csökkenése - írja az MTI.

Májusban mindkét térségben 1,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző havihoz képest.

Az euróövezet ipari termelése júniusban 2016 júniusához képest 2,6 százalékkal emelkedett, az Európai Unióban pedig 2,9 százalékos volt a növekedés éves bázison.

Elemzők az euróövezetre havi 0,5 százalékos csökkenést, éves bázison pedig 2,8 százalékos növekedését jeleztek előre júniusra, mindkét esetben a ténylegesnél jobb teljesítményre számítottak.

A legnagyobb havi csökkenést Írország ipari termelésében regisztrálták júniusban, 7,5 százalékost. A Cseh Köztársaságban 3,8 százalékos, Máltán 3,2 százalékos volt a csökkenés. Magyarországon 1,2 százalékkal csökkent az ipari termelés júniusban az előző havihoz képest, míg Németországban 1,1 százalékkal. Ezzel szemben Luxembourgban 3,4 százalékkal, Észtországban, Horvátországban és Hollandiában 1,2 százalékos volt az ipari termelés havi növekedése.

Az egy évvel korábbihoz képest az idén júniusban Észtországban nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés, 14,5 százalékkal. Romániában 11,5 százalékkal, Svédországban 8,9 százalékkal, Lengyelországban 6,9 százalékkal, Szlovéniában 6,7 százalékkal, Magyarországon 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés, Írországban viszont 8,1 százalékkal, Máltán pedig 1,3 százalékkal csökkent.