Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelzáloghitel-kamatok emelkedése, illetve az elégtelen kínálat elbátortalanította a jövőbeni vásárlók egy részét.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 2,7 ponttal, 2,5 százalékkal, 107,3 pontra csökkent egy hónap alatt. Tavaly novemberben 0,4 ponttal alacsonyabban, 107,7 ponton állt a mutató. Január óta a novemberi 107,3 pont a legalacsonyabb érték.

Elemzők arra számítottak, novemberben az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedik az index értéke.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza szerint az eladásra váró lakások szűkös kínálata és a jelzáloghitel-kamatok emelkedés kissé visszafogta a vásárlási hajlandóságot. Az ingatlanárak növekedésével és az elfogadható áron kínált lakások minimális választékával szembesülő vásárlók közül kevesebben jutottak el a szerződéskötésig. Várakozása szerint idén nagyjából 5,42 millió használt lakás talál új gazdára, ami 2006 (6,48 millió) óta a legmagasabb érték lenne. Jövőre 2 százalékkal 5,52 millióra emelkedhet ez a szám, miközben a mediánár idén 5 százalékkal, jövőre pedig várhatóan 4 százalékkal növekszik majd.