Németországban már csak elvétve tervezik növelni alkalmazottaik számát a vállalatok. Az ifo "foglalkoztatási barométer" mutatószáma novemberben 105,4 pontra csökkent az októberi 106,9 pontról, ami a foglalkoztatás növekedési dinamikájának a gyengülésére utal.

A feldolgozóiparban stagnált a mutató novemberben. Az előző hónaphoz hasonlóan semmi nem utal arra most sem, hogy a vállalatok növelni terveznék alkalmazottaik számát.

A kereskedelemben nagyjából kiegyenlítik egymást az alkalmazottak felvételére és elbocsátására szóló tervek. Az építőipar továbbra is növeli alkalmazottai számát, bár az előző havinál kisebb ütemben.

A német szolgáltatási szektor munkaerő felvételi hajlandósága változatlanul pozitív, de ezzel együtt is 2013 októbere óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) a Handelsblatt számára állítja össze havi rendszerességgel foglalkoztatási barométerét mintegy 9500 németországi vállalkozás körében végzett felmérés keretében.