Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) döntése értelmében vasárnaptól kilowattóránként 0,03 lejjel (2 forint) nő a villanyáram ára a lakossági fogyasztók számára, a gáz ára pedig átlagosan 6 százalékkal emelkedik az év utolsó negyedében. Bár áprilistól Romániában is liberalizálták a belföldi kitermelésű földgáz árát, a lakossági fogyasztók még államilag szabályozott áron veszik a gázt (az ipari fogyasztók már nem).

A bukaresti kormány szeptember 15-vel literenként 0,16 lejjel emelte a benzin és a gázolaj jövedéki adóját, és október elsejétől további 0,16 lejjel nő ez az adó. Az üzemanyag-forgalmazók honlapjai szerint az üzemanyagok ára jelenleg megközelíti az 5 lejt (333 forint) literenként, holott szeptember közepén átlagosan 4,7 lejbe került egy liter gázolaj és 4,8 lejbe egy liter benzin. A prémium kategóriák esetében az üzemanyagok ára már túllépte az 5 lejt literenként.

Dragos Frumosu, az élelmiszeripai szakszervezetek szövetségének elnöke az Agerpresnek elmondta: az energiahordozók drágulása következtében számításai szerint 5-6 százalékkal fog megemelkedni az alapélelmiszerek ára Romániában.