A nukleáris energia, amelyet nemrégen még a legolcsóbb energiatermelési lehetőségek között tartottak számon, hirtelen drágává vált versenytársaihoz képes. Az atomerőmű-beruházásokat "igazán nehéz" megindokolni - fejtette ki a Financial Timesnak Jeff Immelt, az amerikai General Electric (GE) vezérigazgatója. Márpedig ha ő mondja, akkor komolyan kell venni, ugyanis a GE a világ legnagyobb szállítója az atomerőművekhez szükséges berendezések piacán.

Manapság a gáz és a szél az áramtermelés két legnépszerűbb forrása - tette hozzá. A legtöbb ország a földgáz felé fordult, miután az elmúlt időszakban kiderült, hogy hosszú távon, folyamatosan olcsó lehet. Amikor az olajiparban dolgozó szakemberekkel beszélek, azt mondják, hogy újabb és újabb gázlelőhelyeket találnak, a gáz olyan olcsóvá vált, hogy alig lehet rábeszélni a megrendelőket az atomerőmű-bővítésre vagy -építésre - mondta Immelt.

Gáz, szél, nap

Ezért úgy véli, hogy a gáz, a szél- és a napenergia felhasználásának valamilyen kombinációja lesz az, amelyben a világ legtöbb országa gondolkodni fog áramellátásának biztosítása során. Megjegyzéseivel csak kiemeli azokat a folyamatokat, amelyek az utóbbi években kirajzolódtak. Az amerikai palagáz-termelési forradalom nyomán az USA-ban tízéves mélyponton van a gáz ára, miközben a fukusimai atomerőmű balesete nyomán tovább erősödött a nukleáris energiával szembeni közhangulat.

A kelet-európai országok többsége megszabadulhatna az orosz energiafüggőségtől >>>

Eközben a napelemek ára 75 százalékkal zuhant az elmúlt három évben, ami azt jelenti, hogy bizonyos országokban nappal versenyképessé vált a velük termelt áram, a hagyományos forrásokkal szemben. Végül az offshore szélerőműparkok által termelt áram ára is folyamatosan esik.

Most légy okos

Mindezek sok kormánynak okozhatnak fejfájást. Nagy-Britanniában például nézeteltérés van a koalíciós pártok között az ügyben. A liberális demokraták kitűznék célul, hogy 2030-ra gyakorlatilag szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítsa elő az elektromos energiát az ország, amit George Osborne konzervatív pénzügyminiszter ellenez.

Immelt érveket adhat az előbbieknek, amikor kifejti, hogy a környezetvédelmi normák szigorítása sokszor hasznos dolog, mert felpörgeti az innovációt. Persze ő könnyen beszél, mert a GE turbináit az atomerőművektől a gáztüzelésű blokkokon át a szélparkokig minden energiatermelő rendszerben használják.