A pénzpiacok különböző szereplőinek megregulázására készül Hillary Clinton, az amerikai demokraták legvalószínűbb elnökjelöltje, ha győzne a jövő ilyenkor esedékes elnökválasztáson - derül ki a Bloomberg cikkéből. Olyan kereskedői trükköket venne célba, amelyek átláthatatlanná teszik a tőzsdei kereskedést és a - akárcsak az Orbán-kormány - a bankokat szorosan kézbe tartaná - derült ki a terveiről kiszivárogtatott információkból, amelyeket a Bloomberg adott közre.

A politikus célja, hogy megerősítse hátországát a Demokrata Párt balszárnyában, miután váratlanul kiderült, hogy legveszélyesebb ellenfele a szocialistának tartott Bernie Sanders szenátor lehet. Korábban is beszélt az emberarcú kapitalizmusról (clear-eyed capitalism), amelynek lényege, hogy fair viselkedésnek természetes részévé kell válnia a pénzügyi-üzleti kapcsolatoknak.

Szép mese

A volt first lady úgy véli, hogy az amerikaiak képesek felpörgetni a növekedést egy olyan gazdaságot feltételezve, amely mindenkinek korrekt feltételeket kínál - derült ki abból a beszédéből, amelyben gazdasági terveiről szólt. Az előbbi nélkül nem lehet több munkahelyet teremteni, a kiszámítható, fair körülmények nélkül viszont nem tudnak megerősödni a családok, amelyek fogyasztása hajtja a gazdaságot.

Az utóbbival vélhetően egyebek mellett arra célzott, hogy a válság előtt a pénzügyi szolgáltatók csábító hozamokat kínálva, ám a kockázatokat elhallgatva olyan részvény- és kötvénybefektetésekbe vonták be a kisemberek megtakarításait, amelyek bedőltek. Emellett a hitelkártyák kiszórásával hozzájárultak a túlzott eladósodás kultúrájának elterjedéséhez.

Irgum-burgum

Clinton letette a voksát amellett, hogy tovább szigorítsák a Dodd-Frank-törvényt, amely megerősítette a bankok szabályozását a 2008-as nagy összeomlás után. Túl sok olyan pénzintézet működik még ma is, amelyek túlságosan bonyolultak, átláthatatlanok és ezért kockázatosak - jelentette ki még a nyáron.

Ezzel arra utalhatott, hogy a pénzügyi válságban az adófizetők pénzéből kellett megmenteni azokat az óriásbankokat, amelyek csődje az egész gazdaságot maga alá temethette volna.

Baloldali irányvonalához illeszkedik, hogy szerdán kétségeinek adott hangot a hét elején véglegesített csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezet (TPP) hasznosságával kapcsolatban. A teljes megállapodás szövege egyelőre nem ismert (ezt sokan mások is kifogásolják), ezért egyebek mellett nem világos, hogy a TPP mennyiben szolgálja az amerikai munkahelyek teremtését - fejtegette.

Beszólt az "urának"

Ezzel nem csupán a regnáló Barack Obama elnöknek tett keresztbe, akinek kormánya aláírta a szerződést, hanem szembe fordult saját korábbi álláspontjával is. Az első Obama-adminisztráció külügyminisztereként, még a TPP nagy támogatója volt. Megjegyzése megnehezítheti az elnöknek a megállapodás kongresszusi ratifikálását.

Még pikánsabb, hogy közvetve beszólt férjének, Bill Clintonnak is, aki aláírta az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (NAFTA). Azt a megállapodást is sokan bírálták azért, mert úgy vélték, hogy segít az amerikai munkahelyek külföldre (Mexikóba) telepítésében.

Reszkessenek a svindlizők

A pénzügyi világ elleni támadás következő lépésében Clinton várhatóan bejelenti, hogy elnökként kezdeményezné a Volcker-szabály alkalmazásának szigorítását. Ez egyebek mellett megtiltja a bankoknak az úgynevezett saját számlás pénzügyi befektetéseket, azokat, amelyekben nem a megbízó ügyfelek, hanem bank betéteseinek pénzét kockáztatják, úgy, hogy azok nem tudnak róla.

Emellett fel kíván lépni az olyan piszkos trükkök ellen, amelyekkel a kereskedők a számukra kedvező irányba akarják elmozdítani az értékpapírárakat. Az egyik ezek közül a spoofing (svindlizés), amikor valaki kamu vételi ajánlatokkal áll elő, amelyeket szinte azonnal vissza is von.

Az USA hatóságai nemrégiben egy londoni kereskedő ilyen spoofing akcióját tették felelőssé 2010. májusi tőzsdepánikért, amelyben egy szempillantás alatt ezermilliárd dollár tűnt el az amerikai tőzsdék értékéből, mielőtt az árak helyre álltak volna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!