Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor, aki kiérdemelte a Dr. Végzet elnevezést, miután a 2007-2008 előtti boldog békeidőkben megjósolta a pénzügyi válság kirobbanását, úgy véli, hogy Marx helyesen elemezte a kapitalizmus önpusztító természetét, aminek eredménye most egy újabb nagy depresszió lehet - derült ki a Wall Street Journalnak adott interjújából. Karl Marxnak igaza volt - fejtegette -, a kapitalizmus egy ponton lerombolja önmagát, mert a hatékonyság, a jövedelmezőség, a költségcsökkentés javításának örökös hajszolásával folyamatosan átszivattyúzza a jövedelmeket a munkától a tőkehez, ám ez elkerülhetetlenül kapacitásfeleslegekhez és az aggregált piaci kereslet hiányához vezet. Pontosan ez történik: azt hittük, hogy a piacok szabályozzák a folyamatokat, de nem így van.

Marx azt jósolta, hogy a kapitalizmus el fog bukni, mert az emberek saját érdekeiket követik, és ezzel egyben kudarcra ítélik a társadalmukat mint egészet. Ezért és más okok miatt is a kapitalizmus lényege szerint immorális - szögezte le anélkül, hogy ezt tovább részletezte volna. Ugyanakkor tovább folytatta a bírálatát, eljutva oda, hogy amint a különböző típusú adósságok elborítják a gazdaságot, a rendszer megszűnik működni.

Még nem tartunk ott, de azt hiszem, megvan a kockázata annak, hogy elérjük a harmincas évek nagy depressziójának második fázisát. Megvolt a kemény gazdasági és pénzügyi válság, amelyet úgy görgettünk tovább, hogy eladósodtunk, és tologatjuk az adóssághegyet a háztartások, a bankok és az államok között. Ezt a problémát már nem lehet megoldani pluszlikviditás biztosításával. Egy ponton az adósság túl magas ahhoz, hogy a gazdaság kinövekedje, vagy hogy az adósok brutális takarékoskodással szabaduljanak meg tőle, vagy hogy az infláció eleresztésével elértéktelenítsük. Bármilyen megoldási kísérlet számos jelentős járulékos kárral jár. Nem tehetünk semmit: zombi háztatártásokat, zombi bankokat és zombi kormányokat hoztunk létre, és a kiúttalanság gazdasági depresszióhoz vezethet.