A neves közgazdász professzor, Nouriel Roubini nevével fémjelzett elemzőház szakértői szerint jövőre két választási lehetősége lesz az adósság megújításával küzdő magyar kormánynak: vagy elfogadja az EU-IMF-páros feltételeit, vagy kitart a gazdasági szuverenitás mellett, ez utóbbival azonban az állam fizetőképességét kockáztatja.

"A rossztól a még rosszabbig"

Ismét terjedelmes elemzésben foglalkozik Magyarországgal a Roubini Global Economics elemzőház, amely tulajdonosáról Nouriel Roubini közgazdász professzorról vált ismertté. Jelena Vukotic, az RGE feltörekvő európai régióért felelős közgazdásza "Magyarország politikai hazárdjátéka: a rossztól a még rosszabbig" című írásában úgy fogalmaz, hogy a kormány és a nemzetközi szervezetek közötti előzetes tárgyalások idő előtti megszakadása is jól tükrözi azt, hogy a kormány hazárdjátéka hogyan üt vissza, amikor az ország jelentős forrásbevonási kényszerrel küzd és közben tombol az euróövezet válsága is. Az elemző kitér arra is, hogy a magyar miniszterelnök visszautasította a külföldi figyelmeztetéseket és mindkét vitatott törvény, a stabilitási törvény és az új jegybanktörvény életbe lép az eredeti tervek szerint.

A nemzetközi szervezetek kérésének visszautasítása csak a legutolsó eleme a kormány vitatott gazdaságpolitikai mixtúrájának. Megítélésünk szerint a dolgoknak nagyon rosszra kellene fordulniuk ahhoz, mire a kormány egy valódi 180 fokos fordulatot hajtana végre, hogy megnyugtassa a piacokat és elkerülhetővé váljon a likviditási válság - írta az elemző. A közgazdász szerint két tényező miatt a jövő év első negyedéve utánra fog csúszni tárgyalások újraindulása:

  • a kormány ragaszkodik a gazdasági szuverenitás fenntartásához
  • és tévesen reméli azt, hogy az EU-IMF páros hajlandó lenne feltételek nélkül hitelkeretet biztosítani Magyarországnak

2012 második negyedévében jöhet az újabb fordulat - de már túl késő lesz

Jelena Vukotic úgy véli, hogy épp ezek az "unorthodox" lépések fogják Magyarországot visszalökni az IMF felé. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, valamint az euróövezetben várható feszültségek ismét a figyelem középpontjába helyezik Magyarország sebezhető pontjait, így a magas államadósságot, a jelentős lakossági devizahitel állományt, valamint a gyenge bankszektort. Az emelkedő finanszírozási költségek (egyre magasabb állampapírpiaci hozamok) és magasabb kockázati felárak miatt egyre nehezebb lesz a kormánynak az 5 milliárd eurónyi devizaadósság megújítása - figyelmeztet az RGE elemzője, aki 2012 második negyedévére várja a kormány következő fordulatát. Ez azonban már túl késő lesz - tette hozzá Vukotic.

Magyarország arra kényszerül, hogy minden feltételt elfogadjon az IMF-től

A fokozódó finanszírozási krízis behatárolja majd a kormány tárgyalóerejét a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokon és ezért arra kényszerül, hogy minden feltételt elfogadjon az IMF hitelkeretért cserébe, ami várhatóan készenléti hitelmegállapodás lesz, nem pedig elővigyázatossági, mint amiben a kormány reménykedik - írta az elemző.

Eközben a jegybanknak nem lesz más lehetősége, mint tovább folytatni a kamatemelési sorozatot annak érdekében, hogy megelőzze a magyar befektetési eszközök masszív eladását - fűzte hozzá az elemző, aki szerint a következő év első negyedében még további 50-100 bázispontos szigorítás jöhet.

Az elemző arra is kitér, hogy a kormány elutasító magatartása újabb forintgyengülést válthat ki és felerősítheti a finanszírozási kockázatokat a 2012-es évben. Ha a kormány végül úgy dönt, hogy nem állapodik meg egy újabb IMF-hitelkeretről, akkor a piacok várhatóan befagynak, ami felveti a likviditási válság bekövetkezését - mutat rá a szakértő, aki azt is megjegyzi, hogy a külföldiek magyar állampapírállománya igen magas. Arra is felhívta a figyelmet, hogy második félévben tapasztalt vásárlás mögött nagyrészt a Franklin Templeton Investments amerikai nagybefektető áll, ami jelenleg megközelítőleg 1000 milliárd forintnyi magyar állampapírt tart a kezében.

Elmenekülhet a tőke Magyarországról

Végezetül az elemző hozzáteszi, hogy a kormány keményvonalas gazdaságpolitikájának politikai és gazdasági költségei is vannak. A Standard and Poor's hitelminősítő a kiszámíthatatlan magyar gazdaságpolitikai környezet miatt rontotta le a magyar adósbesorolást. Ha valóban elmarad az új megállapodás az IMF-fel, és ezek után a kormány szemet vet a jegybanki devizatartalékokra, akkor azzal komoly tőkemenekülést kockáztat - jósolta a szakértő.