Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Standard & Poor's a leminősítéssel fenyegető negatív kilátással látta el az Egyesült Államok jelenlegi, AAA osztályzatú adósbesorolását.

Az S&P azt követően jelentette be döntését, hogy az amerikai pénzügyminiszter közölte: biztos benne, hogy az ellenzéki többségű kongresszus hozzájárul az államadósság limitjének emeléséhez, így elkerülhető, hogy legkésőbb július elejére fizetésképtelenné váljon az USA.

A kiadott indoklás úgy fogalmaz, hogy több mint két évvel a krízis után, az USA döntéshozói továbbra sem tudtak megegyezni arról, hogyan fordítsák meg a költségvetési helyzet romlását, illetve miképp kezeljék a hosszabb távú államháztartási kihívásokat.

A piacok negatívan reagáltak a bejelentésre: közép-európai idő szerint fél négykor a Footsie 1,5, a DAX 1,9, a CAC-40 2,3 százalékos mínusznál tartott, az amerikai mutatók eséssel kezdtek.


Az amerikai pénzügyminisztérium úgy reagált, hogy az S&P alulbecsli a kongresszus és a Fehér Ház adósságcsökkentési képességeit. A tárca illetékese közölte: mind a republikánusok, mind a demokraták egyetértenek abban, hogy itt az idő a GDP-arányos hiány lefaragására.