Nicolas Sarkozy egynapos hivatalos látogatáson tartózkodik a fővárosban. Francia elnök - Jacques Chirac személyében - legutóbb 2004 februárjában járt Magyarországon. A francia elnök nyilatkozata szerint Franciaország jelen akar lenni Közép-Európában és Magyarországon is. Sarkozy azt mondta, nagyon sok minden fog eldőlni ebben a térségben, például az, hogy Európa mennyire képes a gazdasági fejlődésre.

Franciaország felfogásában nincs különbség kis és nagy országok között. Csak egyenlő, egyenértékű nemzetek és államok vannak - jelentette ki a francia köztársasági elnök, majd hozzátette: Magyarország különös jelentőséggel bír számára, hiszen apja magyar származású.

Mint elmondta, tárgyaltak a fontos és érzékeny kisebbségi kérdésekről is. Franciaország számára nagyon fontos a stabilitás és a béke, és semmiféle jellegű területi demarkációt nem tudunk támogatni. De teljes mértékben megértem, milyen kulturális és érzelmi kapcsolatok vannak a határon túli magyarok és a magyarországi magyarok között - jelentette ki Sarkozy.

Franciaország támogatja az egyéni jogokat, viszont "visszafogottabb az álláspontunk a kollektív jogokkal kapcsolatban" - mondta a francia elnök. Mint hangsúlyozta, a kisebbségek kérdésének ügye egy szeminárium témája lehetne. Sólyom László a téma kapcsán úgy fogalmazott, hogy saját kisebbségeink kulturális azonosságát, identitását fenn kell tartani.

Sólyom László magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a francia elnök ebben a régióban először Magyarországra látogatott. A magyar államfő meghívta Nicolas Sarkozyt a november 8-án Magyarországon megrendezendő, a tudomány és a jövő kérdéseinek szentelt World Science Forumra. Mint kiemelte, a rendezvényt nyitó államfői fórumra már öt államfő elfogadta a meghívást, és reméli, hogy a francia elnök is jelen lesz.

Sarkozy mostani kijelentései azért is kelthetnek feltűnést, mert amikor 2004-ben pénzügyminiszterként Magyarországon járt, semmilyen utalást nem tett magyar származására. A 2007-es elnökválasztási kampányban azonban magyar származása miatt több támadás érte, főleg a francia szélsőjobb vezére, Jean-Marie Le Pen részéről. Apja, Nagybócsai Sárközy Pál nem tanította meg gyermekeit magyarul, és nem próbálta átadni nekik a magyar hagyományokat. Sarkozy szerint édesapja túl kis országnak tartotta Magyarországot, és értéktelennek vélte a magyar nyelvet és kultúrát a modern világban - igazít el a Wikipedia.org.