Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Teljesíthetetlen választási lehetőség elé állították Theresa May brit miniszterelnököt Skócia politikai vezetői - írja a Bloomberg. Megteheti, hogy teljesen újraírja, azaz a kormány elképzeléseihez képest végtelenül felpuhítja a brexit tartalmát, vagy vállalja a kemény brexitet, ami az Egyesült Királyság széthullásához vezet, vagy ha nem dönt, amivel azt kockáztatja, hogy a szigetország nem tud válási megállapodást kötni az EU-val, és súlyos gazdasági károkat elszenvedve mintegy kizuhan az Európai Unióból.

Ellenzéki szövetség

Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt (SNP) elnöke és Skócia első minisztere azt az ajánlatot tette a Munkáspártnak, hogy fogjanak össze a brexit feltételeinek megváltoztatásáért. Ezzel kihasználta azt az esélyt, amelyet a brit kormány hétfői fiaskója teremtett.

Kiderült, hogy a két ír államot elválasztó határ átjárhatóságának megőrzése érdekében London belemenne abba, hogy az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország része maradjon az egységes európai piacnak és a vámuniónak. A skót vezetők mellett London polgármestere és wales-i politikusok is bejelentették: hasonló jogosítványt akarnak országuknak, illetve a fővárosnak.

Az első miniszter szövetségesre talált Ruth Davidsonban, a toryk népszerű skóciai vezetőjében - egyben a brexit ellenzőjében -, aki azt üzente Maynek: ha Észak-Írország különleges státust kap, akkor azt ki kell terjeszteni az Egyesült Királyság egészére, azaz szemben a kormány jelenlegi törekvésével, miszerint kiléptetik az országot az egységes piacról és a vámunióból, norvég mintára mindkettőben fenn kell tartani a brit tagságot.

Itt a lehetőség

A londoni javaslat kiverte a biztosítékot az észak-ír unionista pártban (DUP), amelynek tíz képviselője a torykat kiegészítve biztosítja a kormányzáshoz szükséges többséget a Westminsterben. Nekik az elfogadhatatlan, hogy országuk ne az Egyesült Királyság jogszolgáltatása alá tartozzon, azaz hogy a határ Írországból átkerüljön a két nagy brit sziget közé.

Úgy tűnik, eljött a lehetőség a brit ellenzék, továbbá a puha brexitet akaró, illetve az EU-párti tory politikusoknak arra, hogy kikényszerítsék a szigetország bennmaradását az egységes piacon és a vámunóban - twitterezte Sturgeon. Ez a norvég példát követő megoldás a hard core brexitpártiaknak elfogadhatatlan, mert a munkaerő szabad unión belüli áramlásának fenntartásával, illetve az EU joghatóságának további érvényesülésével járna.

Zsarolópotenciál

A helyzetet színezi, hogy az SNP - amely a brit parlament harmadik legnagyobb pártja a konzervatívok és a Munkáspárt mögött - világossá tette: tovább akarja lazítani Skócia helyét az Egyesült Királyságban - sőt esetleg a függetlenné válásról is újabb népszavazást kezdeményezhet a 2014. őszi kísérlet után -, hogy ezzel ellensúlyozza a brexit káros gazdasági hatásait.

A másik oldalon sokaknak eszükbe jutott, hogy a kormánypárt teljes neve Konzervatív és Unionista Párt, azaz hogy egyik fő küldetésük az Egyesült Királyság nemzeteinek összetartása. Sok tory képviselő osztozik a DUP aggodalmaival azzal kapcsolatban, hogy határ keletkezzen Észak-Írország és Nagy-Britannia között.

Nagy kérdés a Munkáspárt magatartása. A párt lebegteti a brexittel kapcsolatos álláspontját. Nyitva hagyta a kaput a norvég típusú megoldás előtt is, illetve a pártelnök, Jeremy Corbyn néhány napja is kijelentette: nem döntötték el, hogy támogatnának-e egy újabb függetlenségi népszavazást. Az elmúlt 24 órában a torykat hibáztatták az Egyesült Királyság szétszakadásával fenyegető belpolitikai káoszért.

A nyitókép forrása: Pixabay.com