A spanyol kormány tavaly év végén még 2 százalékos növekedést tervezett, ezt idén februárban módosították 2,4 százalékra. Mariano Rajoy szerint ez az eredmény a spanyol kormány reformlendületének köszönhető, amely az elmúlt négy év kormányzati ciklusát jellemezte, és amelyet tovább folytatnak, hogy az előrejelzések teljesüljenek is.

A politikus hangsúlyozta: a jóléti állam fenntartásához "rendkívül ambiciózus reformok" és "rendkívül hatékony erőforrás-gazdálkodás" szükséges. Kiemelt figyelemmel fordulnak a közigazgatás, a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások támogatása, a piaci egység és a fejlesztések támogatása felé - tette hozzá.

Közölte azt is, hogy csütörtökön elküldenek Brüsszelnek egy nemzeti stabilitási és reformtervet, amely a következő három év gazdasági elképzeléseit tartalmazza.

A 2008-ban kezdődött gazdasági válság megtépázta a dél-európai ország gazdaságát. Öt év után először 2014-ben fordult elő, hogy a vártnál nagyobb ütemben, 1,4 százalékkal nőtt a spanyol gazdaság.

Mariano Rajoy szerint a spanyol társadalom "példamutatóan viselkedett" a válság idején, amiért köszönetet mondott az embereknek. "Egyéni erőfeszítések eredményezték a nagy közös sikert" - fogalmazott, hozzátéve, hogy most meg van a lehetőség arra, hogy az ország egy hosszú növekedési periódusba lépjen.