Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Horst Seehofer a bajor kormány rendkívüli ülése után sajtótájékoztatón közölte, hogy Bajorország a tartományok cselekvőképességének veszélyeztetésére hivatkozva fordulhat az alkotmánybírósághoz.

A "bevándorlást irányítani és korlátozni kell", és ha Berlin nem teljesíti az erre vonatkozó bajor követeléseket, akkor München saját hatáskörben intézkedik - mondta Seehofer. A kilátásba helyezett lépésekről és azok időzítéséről csupán annyit mondott, hogy oktalanság volna előre elárulni részleteket.

  • A bajor vezetés elsősorban azt követeli Berlintől, hogy gyorsan és világosan, a világ minden részén érthető módon jelezze, hogy kimerült Németország menedékkérő-befogadási kapacitása.
  • A második követelés az uniós külső határok jobb védelme, ebben az ügyben Berlinnek és az Európai Uniónak is sürgősen lépnie kell - mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.
  • A harmadik követelés a német határok szeptember közepén visszaállított ellenőrzésének folytatása, ezt a szövetségi kormánynak a schengeni szabályok alapján be kell jelentenie, és indokolnia is kell az Európai Bizottságnál - mondta a konzervatív CSU politikusa.
  • A negyedik követelés a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer előírásainak következetes érvényesítése a közös menekültpolitkában résztvevő valamennyi uniós tagországban. Ennek érdekében szintén fel kell lépnie a berlini vezetésnek.

A dublini szabályokat Németországnak is be kell tartania - hangsúlyozta Herrmann. Egyebek között sürgette, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy átvállalja más uniós tagállamoktól a szíriai állampolgárok menekültügyi eljárásának lefolytatását. Azért is vissza kell térni a dublini szabályokhoz, mert azok érvényesítése nélkül értelmét veszti a menekültek elosztására kidolgozott kvótarendszer - vélekedett Herrmann.

Aláhúzta: amennyiben az uniós partnerek nem tanúsítanak szabálykövető magatartást, érvényesíteni kell azt az 1993-ban az alaptörvényben - a politikai menedékjogról szóló 16. paragrafus módosítása során - rögzített előírást, hogy biztonságos országból érkező embereket nem illeti meg a menedékjog. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy meg lehet tagadni a belépést mindazon menedékkérőktől, akik biztonságos harmadik országból kívánnak belépni Németországba - mutatott rá a bajor belügyminiszter.

Nem lehet a végtelenségig folytatni

Nem lehet a "végtelenségig folytatni, hogy egyedül Németország tartja be a dublini előírásokat", és ha az uniós tagállamok nem térnek vissza a közös menekültpolitika előírásaihoz, akkor Németországnak a saját törvényeinek következetes alkalmazásával kell feltartóztatni a tartományok cselekvőképességét, működőképességét veszélyeztető emberáradatot - mondta Herrmann.

Seehofer újságírói kérdésekre válaszolva kiemelte: mindenkinek érdemes abból kiindulnia, hogy a bajor vezetés pontosan tudja, milyen intézkedéseket kell tenni, ha Berlin nem teljesíti a követeléseket. Ugyanakkor a stratégiának az is fontos része, hogy ezekről az intézkedésekről nem közölnek részleteket előre.

Bírálat Merkelnek

A CSU elnöke ismét élesen bírálta a testvérpárt CDU elnöke, Angela Merkel kancellár vonalvezetését a menekültválságban. Egyebek között azt mondta: a kapitulációval egyenértékű az a kijelentés, hogy a 3000 kilométeres német határt nem lehet megvédeni.

A "kapituláció pedig nem része a bajor kormány eszközrendszerének" - jegyezte meg Seehofer, utalva Merkel minapi televíziós interjújára, amelyben a kancellár úgy vélekedett, hogy a német határok lezárása nem megoldás és nem is kivitelezhető.

Seehofer egy pénteki lapinterjúban elmondta, hogy a bajor kormány tervei között szerepel az Ausztriából érkező menedékkérők visszafordítása a határon. Azt is sürgetik, hogy Merkel egyértelműen jelezze, hogy Németország befogadóképessége korlátozott.

Tudatos nyomásgyakorlás

A ZDF országos köztelevízió CSU-s forrásai szerint Seehofer tudatosan fokozza a Merkelre kifejtett nyomást, és biztos abban, hogy végül mégis korlátozni kell a befogadandó menedékkérők számát, és így nem a kancellárnak, hanem neki lesz igaza.

A bajor kormányfőt ösztönzik a kancellár támogatottságának csökkenését, és saját népszerűségének emelkedését jelző közvélemény-kutatási eredmények is, és a CDU/CSU pártszövetségben egyre fokozódó elégedetlenség.

"Seehofer a titkos vezére az uniópártokban mind inkább szélesedő tábornak", amely szembehelyezkedik Merkellel - mondta a CSU vezetőségének egy név nélkül nyilatkozó tagja.

A határozott CSU-s üzenetek másik címzettje az osztrák kormány, amely nem csupán nem próbálja feltartóztatni a menedékkérőket, hanem egyenesen a bajor határra szállít mindenkit. A bajor vezetés jelezni kívánja, hogy ezt nem lehet már sokáig folytatni.