Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelországi vállalatok átlag 19 százaléka venne fel újabb munkásokat Ukrajnából, mégpedig minél előbb. A nagyvállalatok területén ez az arány még megdöbbentőbb: eléri a 42 százalékot. - derül ki a gazetapraca.pl cikkéből.

Ezek az adatok a Personnel Sevice legújabb felméréséből derültek ki, mint ahogy az is, hogy egyre nehezebb dolgozókat szerezni a keleti szomszédtól. Ezt mondja a munkaadók 17 százaléka. A lassúságot elsősorban adminisztrációs formaságok okozzák. A Personnel Service szakértői szerint a lengyel cégek fejlődése szempontjából kulcskérdés a folyamatok leegyszerűsítése.

Az egyik fontos lépés lenne az ukrán vendégmunkások lengyelországi tartózkodási idejének meghosszabbítása. A jövő év januárjában új jogszabályok lépnek életbe, amelyek a szezonmunkára vonatkoznak. Ennek alapján egy évben kilenc hónapig lehet majd alkalmazni Lengyelországban az ukrán dolgozókat. Ez ugyan három hónappal hosszabb, mint jelenleg, de a szakértők szerint valójában hároméves időtávra lenne szükség.

A leggyakrabban a termelő üzemek keresnek ukrán dolgozókat, de a szolgáltató szektor és a kereskedelem is szívesen veszi a munkájukat. A cégek majd fele különböző ügynökségeken keresztül toborozza a dolgozókat Ukrajnában, így nem nekik kell a formaságokat sem intézni.

A nyitókép forrása: Pixabay.