A világ különböző tájain tevékenykedő vállalatok felső vezetőinek nagy többsége arra számít, hogy a gazdaság az elmúlt évben kialakult lomha növekedési pályán marad 2013-ban is - idézi a BBC a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég felmérését, amelynek publikálását a davosi világgazdasági fórumra időzítették. A PwC éves vezérigazgatói kutatásában megkérdezett menedzserek 52 százaléka nem vár semmilyen változást, 28 százalékuk további lassulást jósol, míg 18 százalékuk némi javulásban bízik. A számok jobbak a tavalyinál, akkor ugyanis a válaszadók 48 százaléka jósolta a helyzet rosszabbra fordulását.

A felmérésben a világ 68 országában dolgozó 1330 vezérigazgatót kérdeznek meg. A nagyfőnökök önbizalmára utal, hogy jelentős részük, 36 százalékuk borús általános várakozásaival dacolva úgy véli, hogy saját saját vállalata azért javítani fogja mutatóit, képes lesz növekedni 2013-ban. Sajnálatos módon azonban ez is rosszabb a tavalyi 40 százalékos aránynál. Az eredmények összességében azt jelzik, hogy a cégvezetők szerint újabb olyan év előtt állunk, amelyben a világgazdaság nem tud kilábalni a válságból - mondja Dennis Nally, a PwC első embere.

Csak a kormányok ne!

A vezéreket megkérdezték arról is, mitől tartanak a leginkább a következő hónapokban. Ebben a rangsorban a bizonytalanság szerepel az első helyen, amely 81 százalékuknak okoz fejfájást. A második helyen a kormányok deficitcsökkentő intézkedései állnak 71 százalékos aránnyal, a harmadikon a túlszabályozás 69 százalékkal. Anthony Reuben, a BBC gazdasági szakírója azért tartja aggasztónak a felmérés eredményét, mert a pesszimista várakozások önbeteljesítő jóslatként működhetnek.

Nallyt megkérdezték arról is, milyen hatással lehet a cégvezetők hangulatára David Cameron brit miniszterelnök tegnapi bejelentése, miszerint ha a konzervatívokon múlik, akkor négy éven belül népszavazást tartanak Nagy-Britannia európai uniós tagságáról. A PwC vezetője szerint a szigetország és az EU viszonyának változása újabb rombolása az üzleti környezetnek, ami nélkül jól ellennének a vállalatok. Különösen annak tükrében, hogy a nagy kockázat, amely korábban a figyelembe veendő tényezők sorrendjében hátul szerepelt, mára a viszonyok alapvető, normális jellemzőjévé vált.