A felmérés pénteken közölt adatai szerint Svájc vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) hat hónapra előretekintő konjunktúramutatója 0,1 ponttal, 102,7 pontra emelkedett a júniusi - felülvizsgált és 0,2 ponttal felfelé módosított - 102,6 pontról. Elemzők csökkenésre, 101,3 pontra számítottak.

Tavaly júliusban még 99,0 ponton állt az index, amelynek értéke január óta folyamatosan a 100 pontos hosszú távú átlag felett áll.

A világgazdasági bizonytalanságok felerősödésének ellenére is javultak júliusban a svájci vállalatok exportlehetőségei, és a bankszektorban is jobbak a kilátások. A feldolgozóipari vállalkozások már nem látják olyan kedvezőtlennek versenyképességüket, de a kapacitások kihasználtsága alacsony, a kibocsátás üteme lassul. A feldolgozóiparon belül a gép-, a fém- és az elektronikai ipar kilátásai romlottak, az élelmiszeripar, a papír és más termékek gyártóié viszont javultak. A belső fogyasztás, az építőipar, valamint a vendéglátás területén szinte nem változott a helyzet.

Tavalyi mélypontján, februárban 88,5 ponton, idén márciusi csúcspontján viszont 102,8 ponton állt a Kof konjunktúramutatója.