Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Simor András az interjúban elmondta: az Európai Tanács felkérte az EBRD-be delegált EU-országokat képviselő igazgatókat, hogy egyeztessenek egymással a bank oroszországi hitelezési tevékenységéről. Ennek eredményeként az igazgatóság túlnyomó többségének akaratából egyelőre nem terjesztenek elő igazgatósági jóváhagyásra új orosz projekteket - tette hozzá.

Ugyanakkor prioritást élveznek az ukrajnai projektek, mutatott rá az alelnök, az ország erősebb piaci nyitásának, demokratizálódásának támogatására. Más kérdés, hogy Ukrajnában, tekintettel a bonyolult belpolitikai helyzetre, a kelleténél kevesebb izgalmasnak ígérkező projektet találnak. Ennek ellenére idén félmilliárd eurónyi beruházást hagytak jóvá Ukrajnában - tette hozzá Simor András.

Az első fél évben mintegy hétszázmillió eurónyi (219 milliárd forint) finanszírozást nyújtottak oroszországi projektek számára - mondta el Simor András, hozzátéve: az orosz piac nem kevesebb, mint 22-23 százalékát teszi ki az EBRD teljes portfóliójának, amely összességében 38 milliárd eurónyi. Oroszország ezen belül 8-9 milliárd eurónyi befektetési portfóliót jelent az EBRD számára - tette hozzá.

Mindeddig Oroszország számított a legnagyobb hitelfelvevőnek, jegyezte meg az EBRD alelnöke, hozzátéve: a bank tekintélyes összegeket fektetett be Törökországban, Romániában, Lengyelországban, Ukrajnában, sőt még Szerbiában is. A pénzügyi szektor a befektetések legnagyobb célterülete, de feljövőben van az energetikai, a mezőgazdasági és ipari szektor, valamint az infrastrukturális projektekben való hitelezés is - ismertette.

Az 1991-ben alapított Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank feladata, hogy elősegítse a demokratikus rendszerben működő piacgazdaságok kifejlődését, miközben részvényesei számára profitot is termel. A bank tulajdonosai, részvényesei - 64 állam, illetve 2 nemzetközi intézmény - eddig nem vettek még ki pénzt az EBRD által megtermelt haszonból. Így az osztalék és a nyereség folyamatosan erősíti a bank saját tőkéjét. Többek között ezért is élvez az EBRD AAA, azaz a legjobb hitelminősítői besorolást.

Az Magyar Nemzeti Bank volt elnöke tavaly július óta az EBRD szakpolitikáért felelős alelnöke és októberi hatállyal veszi át a pénzügyekért felelős alelnöki, egyben vezérigazgatói pozíciót.