Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szombaton ismertetett legújabb közvélemény-kutatás, amely a The Guardian című vezető baloldali brit napilap megbízásából készült, a függetlenné válást elvető tábor minimális előnyét mutatja. Az ICM közvélemény-kutató cég felmérése szerint - a bizonytalan szavazók kiszűrésével számolva - jelenleg 51 százaléknyian voksolnának a brit unió fenntartására, 49 százaléknyian Skócia elszakadására.

A The Guardian "Hajszálon függ a (brit) unió sorsa" főcímmel közölte az ICM eredményeit. A YouGov, a legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport egy nappal korábban ismertetett legfrissebb vizsgálata alapján ugyanakkor a függetlenségellenes erők támogatottsága - szintén a bizonytalanok kiszűrésével számolva - jelenleg 52 százalék, 3 százalékponttal több, mint a cég eggyel korábbi felmérésében. A függetlenségre e közvélemény-kutatás szerint most 48 százalék voksolna, 3 százalékponttal kevesebb, mint legutóbb.

A YouGov volt az a brit közvélemény-kutató cég, amelynek világszerte komoly feltűnést keltő előző vizsgálata még a Skócia elszakadását pártolók többségét jelezte, első ízben a függetlenségi népszavazás kampányának kezdete óta.

Baj lesz

A kampány célegyenesében több olyan figyelmeztetés is elhangzott, amely a skót függetlenség potenciálisan súlyos pénzügyi-gazdasági következményeit vázolta fel. A legnagyobb feltűnést a Deutsche Bank főközgazdásza, David Folkerts-Landau által összeállított elemzés keltette. Folkerts-Landau szerint Skócia elszakadása az Egyesült Királyságtól - és a jelenlegi brit fontuniótól - hozzávetőleg olyan léptékű történelmi hiba lenne, mint amelyet Winston Churchill későbbi brit miniszterelnök követett el pénzügyminiszterként 1925-ben az aranystandard visszaállításával, mesterségesen túlértékelt pozícióba kényszerítve a fontot.

A Deutsche Bank vezető szakértője szerint hasonló horderejű hiba volt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve részéről, hogy nem látta el megfelelő mennyiségű likviditással az amerikai bankrendszert az 1930-as évek pénzügyi válságának előestéjén. David Folkerts-Landau szerint ezek a döntések hosszú évekig elhúzódó gazdasági depressziót eredményeztek és elkerülhetők lettek volna.

A Deutsche Bank főközgazdásza mindezek alapján "egyszerűen felfoghatatlannak" nevezte, hogy "a skótokban egyáltalán felmerül" a sikeres gazdasági-politikai unió felmondása az EU öt vezető gazdaságának egyikével.

A UBS bankcsoport londoni elemzőstábjának új becslése szerint a skót hazai össztermék (GDP) reálértéken 4-5 százalékkal zuhanhatna Skócia függetlenné válása esetén, mivel a skót bankrendszer fele valószínűleg áttelepülne Londonba. A skóciai központú bankok és pénzügyi szolgáltatók máris egymás után jelentik be, hogy áthelyeznék székhelyüket Londonba, ha Skócia a függetlenségre szavaz jövő csütörtökön. Eddig öt skót nagybank jelezte, hogy Skócia elszakadása esetén áttelepülne Angliába. A pénzintézetek elsődleges aggálya az, hogy ha a független Skóciában maradnak, elveszítik hozzáférésüket a Bank of England - a brit jegybank - likviditásforrásaihoz, emellett tartanak a hitelminősítők reakcióitól is.

A rendőröknek is van dolga

A skót rendőrség szombaton közölte, hogy feljelentést kapott a brit kormány ellen, azon a címen, hogy London idő előtt kiszivárogtatta a sajtónak a legnagyobb skót bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) áttelepülési terveit. A feljelentést az RBS egyik részvényese tette.

London az új irány
Kép: Reuters

A BBC gazdasági főszerkesztője, Robert Peston megerősítette, hogy a brit pénzügyminisztériumtól email-üzenetet kapott az RBS terveiről, még mielőtt a nagybank e terveket megerősítette volna. A minisztériumi üzenet elküldése idején még tartott az RBS igazgatótanácsi értekezlete arról, hogy e terveket bejelentsék-e a részvényeseknek. Alex Salmond skót kormányfő szombaton hivatalos levélben követelte a brit kormánytól a kiszivárogtatásért felelős miniszter vagy minisztériumi illetékes megnevezését.

Évekig tartó bizonytalanság

Martin Wolf, a Financial Times nemzetközi tekintélyű gazdasági szakkommentátora a londoni üzleti napilap szombati kiadásában közölt elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a függetlenségpártiak győzelme évekig tartó bizonytalanságot okozna a skót üzleti szférában. A legnagyobb bizonytalanságot az jelentené, hogy Skócia mivel fog fizetni, hiszen a brit kormány már egyértelművé tette, hogy nem lenne hajlandó hivatalos valutaunió alapján megosztani a fontot a független Skóciával.

Wolf szerint ez tőkemenekítéshez vezetne, mivel egyrészt a skóciai üzleti vállalkozásoknak továbbra is az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozási hatásköre alatt kell maradniuk, másrészt "az óvatos skótoknak már most rá kell ébredniük, hogy a bankszámlájukon őrzött fontjukból esetleg valami más lesz (...) Sokkal biztonságosabb tehát délre telepíteni azt a pénzt".

Ha pedig Skócia függetlenné válik és önállóan csatlakozik az Európai Unióhoz - feltéve, hogy a katalán szeparatistáktól tartó spanyol kormány ezt nem vétózza meg -, akkor kötelezhetik arra, hogy az első naptól lépjen be az euróövezeti tagság előtt kötelező átváltási mechanizmusba. A fonttal viszont ezt nem tehetné meg, ezért Skóciának új valutára és saját jegybankra lenne szüksége. Ez azonnal olyan horderejű kérdéseket vetne fel, hogy milyen valutában lesznek denominálva Skócia jelenlegi pénzügyi eszközei és kötelezettségei, és miként megy végbe az átdenominálás - fejtegeti szombati elemzésében a Financial Times szakírója.