Az orosz ügyvéd megjegyezte, nem titok, hogy Snowden haza akar térni, és "mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megoldjuk ezt a kérdést". Ugyanakkor közölte, védence csak akkor hajlandó visszautazni az Egyesült Államokba, ha biztosítják számára az elfogulatlan bírósági eljárást.

Kucserena azt is közölte, hogy nem bíznak meg azokban az információkban, amelyek szerint egyes országok készek befogadni Snowdent, akit az Egyesült Államokban hazaárulással vádolnak és bíróság elé akarnak állítani. "Ahogy elhagyná Oroszországot, azonnal az Egyesült Államok nagykövetségére vinnék" - mondta.

Oroszország és az Egyesült Államok között nincs kiadatási egyezmény, ugyanakkor az Egyesült Államoknak több mint 100 országgal van hatályban ilyen megállapodása, köztük az Európai Uniós tagállamokkal. Kucserena arról is beszélt, hogy a Polip ideje című könyve egy trilógia első kötete, amelyet a Káin gyermekei és Júdás csókja című könyvek követnek. Az ügyvéd azt is elmondta, hogy Snowden nem ad interjút az orosz sajtónak, mivel nem akar rosszat mondani az Egyesült Államokról - írta az Interfax orosz hírügynökség.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori szerződéses alkalmazottja 2013 júniusában ragadt Moszkvában. Az orosz fővárosba Hongkongból érkezett, miután brit és amerikai újságíróknak számos leleplező dokumentumot adott át az NSA megfigyelési gyakorlatáról, programjairól. A férfi útlevelét az amerikai hatóságok érvénytelenítették, ezért több mint egy hónapig nem tudta elhagyni a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitövezetét. A kiszivárogtató amerikai mellett Vlagyimir Putyin is kiállt, így az orosz migrációs szolgálat előbb ideiglenes menedékjogot, majd tavaly 3 évre tartózkodási engedélyt adott Snowdennek.