Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a 80 milliós országban a foglalkoztatottak száma októberben, a rendszeres adatfelvételek kezdete óta először, meghaladta a 43 milliót.

Összesen 43,006 millióan álltak munkaviszonyban októberben, ami 408 ezres, 1 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, és 110 ezres, 0,3 százalékos növekedés az egy hónappal korábbihoz képest. A Destatis kiemelte, hogy a foglalkoztatottság az év eleje óta minden hónapban növekedett, és így októberben már csaknem félmillióval többen dolgoztak, mint januárban, októberben pedig az ősz elején megszokottnál nagyobb mértékű bővülést regisztráltak.

A szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) a munkanélküliség novemberi alakulásáról közölt jelentést, amely szerint a munkaerőpiaci helyzet a gyenge gazdasági növekedés ellenére kedvezően alakult, és a munkanélküliség az ilyenkor megszokottnál nagyobb ütemben csökkent. Az ügynökségnél meghirdetett betöltendő munkahelyek száma 515 ezer volt novemberben, ami 57 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A nyilvántartott munkanélküliek száma pedig 2,717 millió, ami 98 ezres csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség így három éve a legalacsonyabb szintre süllyedt, és alig haladja meg a kilencvenes évek elején, az ország újraegyesítése idején mért szintet - emelte ki tájékoztatóján Frank-Jürgen Weise, a BA vezetője.

A munkanélküliségi ráta novemberben 6,3 százalék, nem változott októberhez képet.

Weise a napokban egy lapinterjúban azt mondta, hogy az ukrán válság és több más tényező hatására keletkezett gazdasági bizonytalanság miatt jövőre ugyan csak kismértékben bővül tovább a munkaviszonyban állók száma, de hosszabb távon Németország közeledik a teljes foglalkoztatottság felé.